Германия ще въвежда пътна такса за чужденци

На вниманието на тези, които са решили да търсят препитание в Германия и ще пътуват с личен автомобил до страната.

 

Чуждите шофьори ще трябва да плащат до 130 евро на година за използването на германската магистрална мрежа

Германско правителство въвежда пътна такса, която ще принуди чуждите шофьори да плащат до 130 евро на година за използването на германската магистрална мрежа, предаде Ройтерс.

Новата такса цели да осигури постъпления за поддръжката на транспортната инфраструктура, която се амортизира не само от местните, но и от милионите чужди автомобили, преминаващи по нея. 

Таксата трябва да влезе в сила през 2016 г. Ако Брюксел обаче сметне, че тя дискриминира чуждите водачи на превозни средства, може да бъде отменена.

Шофьорите ще плащат различни суми в зависимост от мощността на колата и до каква степен тя отговаря на екологичните стандарти.

Те ще имат избор между 10-дневна такса от 10 евро или двумесечна от 22 евро. 

Таксата може да се плати в бензиностанциите или чрез регистриране на номерата на колата в интернет.

Очаква се приходите от пътни такси Германия да събере 3,7 млрд. евро, като на новата такса се падат около 700 млн. от тях. Процедурата по въвеждането ѝ обаче ще струва около 200 млн. евро.

Според министъра на транспорта Александър Добринт е справедливо чуждите шофьори да плащат. 

По думите му несправедливо е чуждите водачи на превози средства да пътуват свободно по германските магистрали, докато германските шофьори са принудени да плащат пътни такси в съседни страни като Австрия, Швейцария и Франция.

Ако сте решили да търсите работа в страната, трябва да се информирате и за това, за да не попаднете в категорията на нарушителите още в самото начало на пребиваването си.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*