Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обезпокоен, че напрежението отново ескалира

 

ООН разбира загрижеността на Кипър относно събитията в своята изключителна икономическа зона, причинени след като турските военни кораби блокираха проучвателните сондажи на газ.

След среща с президента Никос Анастасиадис, специалният представител на ООН Елизабет Спехар заяви, че те са обсъдили напрежението в ИИЗ..

„Изслушах президента и той изрази загрижеността си по отношение на това, което се случва вИИЗ. Това са опасения, които разбираме и които аз ще предавам в Ню Йорк“, заяви официалният представител на ООН.

Според говорителя на правителството Никос Христодулидис, президентът е подчертал, че преговорите за обединение не могат да се възобновят, докато Турция действа по такъв начин.

Спехар заяви, че планира да се срещне и с лидера на турската кипърска общност Мустафа Акънджъ.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също изрази своето безпокойство, че напрежението отново е ескалирало при проучвателните сондажи за въглеводороди в изключителната икономическа зона на Кипър. Решението на кипърския проблем „представлява най-добрият шанс за решаване на този въпрос веднъж завинаги и за отключване на съвместни и взаимноизгодни решения“, каза той. Той припомни, че лидерите на кипърските турци и кипърските гърци предварително се съгласиха, че природните ресурси в единен Кипър ще бъдат в компетенциите на бъдещото федерално правителство.

Миналия петък турски военни кораби, претендиращи, че участват във военни тренировки във водите на изток от острова, са спрели кораба Saipem 12000 на път към обект в офшорния блок 3, където е планирано да започнат проучвателни сондажи.

Турският президент Ердоган предупреди Кипър „да не прескочи границата“ в източното Средиземноморие.

„Съединените щати признават правото на Република Кипър да развие ресурсите си в своята изключителна икономическа зона”, заяви говорител на Държавния департамент, като добави, че политиката на САЩ за изключителната икономическа зона на Кипър не се е променила.

От своя страна италианското правителство повтори, че наблюдава ситуацията и ще предприеме „всички възможни дипломатически стъпки за разрешаване на проблема“.

През септември 2011 г. Анкара и отцепническият режим подписаха споразумение за делимизация на континенталния шелф.

На тази основа кипърските турци са обявили за „изключителна икономическа зона“, която всъщност твърди, че половината от ИИЗ на Кипър принадлежи на тях, включително блокове 1,2,3,8,9,12 и 13.

Самата Турция има претенции за части от различни блокове в ИИЗ на Кипър, като казва, че въпросните райони са част от нейния континентален шелф. Твърдението включва част от блокове 1, 4, 5, 6 и 7, на запад и югозапад от острова.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*