В Украйна започна 19-ата среща на българските медии

Тя се провежда под звука на сирените за въздушна тревога

“Мястото на журналистите е там, където са събитията, дори под смъртната заплаха на бушуваща война.” Това заяви генералният директор на БТА Кирил Вълчев при откриването на 19-ата световна среща на българските медии.

Тази година тя се провежда в град Одеса в Украйна.

Във форума участват присъствено и онлайн български журналисти от 14 държави. БГ Фактор, Кипър е представена от главния ни редактор Живка Милова, която се оказа истински смелчага и присъства на срещата в Украйна.

Живка Милова, гл.редактор на БГ Фактор Кипър

Изборът на мястото на Световната среща на българските медии не е случаен и показва съпричастност към българската общност там и към човешкия род като цяло.

Срещата се организира от Българската телеграфна агенция (БТА) в дните от 18 до 21 юни в три града в Украйна – Одеса, Болград и Измаил, където има големи български общности.

Наситена програма, десетки срещи с българската общност там, вълнения, сирени за въздушна тревога и убежища, спиране на тока и други са сред предизвикателствата на българските колеги, които за пореден път доказаха, че не се боят и са готови да бъдат верни на своите читатели, на каузата за мир, справедливост и човечност.

В този смисъл и в трите планирани от БТА дискусионни панела на тази 19-та среща ще видим как българските медии по целия свят продължават да събират, съхраняват и разпространяват знанието за род и език и самосъзнанието на българите.

Темата на тазгодишното издание на срещата е „Медии и общност“, а събитието се случва на място и чрез онлайн видеовръзка.

Вчера се състоя първия информационен панел на тема „Българите по света в медиите“. Модератор беше Живка Милова, главен редактор на електронното издание „БГ Фактор“, Кипър. В него взеха участие Аня Терзивец, шеф-редактор на редакцията по въпросите за националните малцинства и водеща на предаването на български език „Гласът на българите“ в гр. Одеса, Украйна; Ася Пенчева, кореспондент на БНР в гр. Русе, България; Габриела Наплатанова, председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), България; Десислава Ризова, старши репортер в „БТВ Медиа Груп“ ЕАД, България; Евгени Веселинов, главен редактор на „BulgariCA“, Калифорния, САЩ; Иван Узунов, председател на „Български Хъб Айндховен“, Нидерландия (онлайн); Максим Майер, управител на „БГЛОБАЛ МЕДИА“ ЕООД, България (онлайн); Светлозар Момчилов, главен редактор на в. „България СЕГА“, САЩ (онлайн).

Вторият дискусионен панел, озаглавен „Знанието за род и език в българските медии”, ще се състои днес, 20 юни в Болград, Украйна. Негов модератор ще е Ясен Дараков, главен редактор на изданието „BG Voice“, САЩ.

Третият дискусионен панел ще се състои на 21 юни в Измаил, Украйна. Той е озаглавен „Науката и университетите в българските медии“, а негов модератор ще бъде Евгения Друмева, заместник генерален директор на БТА.