В Република Кипър стартира нова жилищна програма, която включва и граждани на ЕС

Правителството на републиката ще покрие половината от разходите за строителство, придобиване или обновяване на недвижими имоти. Обезщетенията ще се организират чрез нова държавна програма за подпомагане на населението.

Субсидия за закупуване на жилище ще могат да получават семейни двойки, необвързани и млади семейства (съпрузи до 41 години). Програмата ще стартира през първото тримесечие на тази година и ще продължи две години. През този период се очаква да се включат 400 кандидати. За субсидии са отпуснати 15 млн. евро.

За помощ ще могат да кандидатстват граждани на Кипър или граждани на страни от ЕС, които са живели на острова повече от пет години. Субсидиите се предоставят на тези, чийто годишен доход не надвишава:

– 25 000 евро за един човек,

– 45 000 евро за двойка или родител с едно дете,

– 50 000 за тричленно семейство,

– 55 000 за четиричленно семейство.

Желаещите да се възползват от програмата и техните съпрузи не трябва да са притежавали недвижими имоти през последните пет години. Изисква се и потвърждение, че кандидатът и неговият партньор нямат достатъчно средства за закупуване на жилище.

Имотът трябва да бъде придобит след 1 януари 2024 г. и да остане във владение на кандидата през следващите 10 години. Жилищната площ не трябва да надвишава 85 квадратни метра. м. Тази площ не включва открити веранди до 20 кв.м. или покрити веранди, които съставляват по-малко от 20% от жилищната площ.

Субсидията включва покриване на част от разходите за:

– строителство,

– покупка,

– покупка и ремонт,

– ремонт.

 

Размерът на плащанията ще бъде до 50% от разходите за закупуване на жилище. Минимални разходи за строителство, покупка или ремонт, половината от които ще бъдат платени:

– 20 000 евро за един човек,

– 45 000 евро за двойка или родител с дете,

– 50 000 евро за семейство с деца.

Лимитът на субсидираните разходи ще бъде определен в зависимост от обстоятелствата на кандидата.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*