В Европейския парламент приключи изслушването на Иван Гешев, посветено на обстановката в България

В Европейския парламент в Страсбург приключи изслушването при закрити врата, посветено на обстановката в България, съобщава БТА.

Главният прокурор Иван Гешев говори пред евродепутатите от Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права двайсетина минути. След напускането си той отказа коментар на българските журналисти с думите, че ще говори в София.

Евродепутатката Софи инт Велд (“Обнови Европа”) посочи пред медиите, че в някакъв момент наблюдението над нашата страна трябва да приключи, макар че това е дълъг процес. ЕП подкрепя българските хора и българските власти, защото България е част от ЕС. Има нужда от още реформи и няма да бъде лесно, добави тя.

Открива се добра възможност за промени в България, изглежда се предприемат стъпки, за които ЕП отдавна настоява. Мисля, че има огромна решимост, заяви Инт Велд. Тя отчете, че независимо от споровете, българските власти винаги са имали готовност да разговарят с евродепутатите.

Наблюдението не зависи от това коя партия е на власт, това не е и някакъв вид наказание, заяви тя по повод предстоящото тази есен ново посещение на евродепутати от подкомисията в нашата страна. Пътуването е израз на внимание, каза тя. Попитана за оценка на решението на Висшия съдебен съвет да освободи Гешев от длъжност, Инт Велд каза, че той е бил и остава противоречива личност. Отчитаме, че той реши да се яви пред нас днес и беше тук по собствено желание, уточни тя по повод искането на Гешев процедурата във ВСС да спре до неговото завръщане от Страсбург.

Зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев отбеляза, че е отчел пред евродепутатите приетите и подготвяните от нашата страна промени в областта на върховенството на правото. Запознах ги с нашето отношение към трескавата активност на главния прокурор в последните няколко седмици. Обясних, че тя принципно е необходима, но точно в настоящия контекст буди известни съмнения за пристрастност, обобщи Дечев. По неговите думи за много от случаите фактите са известни от години и Гешев и ръководената от него институция са били слепи и глухи, а след като е станало ясно, че ще бъдат приети законови промени за независимо разследване на главния прокурор, Гешев изведнъж е прогледнал. Това създава впечатление за липса на безпристрастност и че тази супер активност през последните седмици не се дължи на желание да бъде свършена работата според закона, коментира Дечев.

Евродепутатът Елена Йончева (Социалисти и демократи/БСП) посочи, че нейните колеги в подкомисията днес са питали за движението по конкретни разследвания у нас. По нейните думи от отговорите на Гешев те са научили “много обезпокоителна информация по конкретни дела”.

Йончева отбеляза, че евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП) са се опитали да провалят днешното заседание, което оцени като натиск върху работата на ЕП. Рано тази сутрин беше изпратено писмо от ЕНП с предложение да няма такова заседание, каза тя. ГЕРБ и ЕНП години наред подкрепяха главния прокурор и в момента, в който той започна да дава повече информация по разследване на различни дела, се опитаха изведнъж да му запушат устата и си задаваме въпроса “защо?”, допълни Йончева.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*