Вътрешният министър ще пътува до Брюксел, за да обсъди проблемите с миграцията  

Министърът на вътрешните работи Константинос Йоану ще пътува днес до Брюксел, за да обсъди Плана за действие за Източното Средиземноморие.Йоану ще представи пакет от действия и ще предложи мерки за управление на увеличените незаконни миграционни потоци.

В прессъобщение, описващо двудневното посещение на министъра, министерството каза, че Йоану ще има поредица от контакти с европейски служители, включително с ръководителя на Генерална дирекция „Миграция и вътрешни работи“ на Европейската комисия Моник Париат, с когото ще представят позициите на Република Кипър относно съдържанието на Плана за действие за Източното Средиземноморие.

Планът беше одобрен от Европейския съвет миналия февруари и в момента се обсъжда. Той включва поредица от оперативни мерки за справяне с непосредствените и текущи предизвикателства по централносредиземноморския миграционен маршрут.

Министерството на вътрешните работи, в сътрудничество с външното министерство, е изготвило пакет от действия и мерки, които се считат за важни за управлението на увеличените незаконни миграционни потоци, особено през буферната зона, се казва в изявлението.

Йоану ще представи позициите на Кипър пред Европейската комисия, „като се стреми да постигне съществени, осезаеми и измерими резултати в справянето със ситуацията“.

Те включват дипломатически подход към Турция, привеждащ визовата си политика в съответствие с тази на ЕС, както и прилагането на разпоредбите на споразумението за реадмисия между ЕС и Турция за всички държави-членки на ЕС.

Министерството каза, че Йоану също така ще предложи кампании за осведомяване, насочени към трети страни, които ще имат за цел да информират хората за реалностите и опасностите от незаконната миграция, както и договаряне на допълнителни споразумения за обратно връщане.

Също така ще поиска налагане на санкции на авиокомпаниите, които улесняват незаконното влизане в Република Кипър „и, като разширение, в ЕС“, както и разработването на регионална програма за борба с контрабандата на мигранти по източносредиземноморския маршрут.

Министър К.Йоану възнамерява да предложи предоставянето на допълнителна техническа, оперативна и икономическа подкрепа на държавите-членки от региона на Източното Средиземноморие за по-ефективно управление на потоците и ускоряване на връщанията.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*