Върховният съд решава днес за просрочените ипотеки

Върховният съд на острова ще представи днес своето решение за легитимността на четири спорни законопроекта, предложени от опозиционни партии, за ограничение на обхвата на закона за просрочените ипотечни кредити.

Законопроектите бяха внесени в съда от президента Никос Анастасиадис, който твърди, че те са противоконституционни.

Преразглеждането на сметките се изисква от Тройката международни кредитори (МВФ, ЕС, ЕЦБ), като условие за отпускане на следващия транш от помощта за спасяване на Кипър. Съгласно споразумението, което предвижда помощ от 10 милиарда, страната трябва да въведе ефективно законодателство за запор на ипотекирани имоти.

Очаква се Върховният съд да издаде решението си днес в 12 часа.

МВФ заяви, че е в постоянна връзка с кипърските власти, обаче Тройката все още не е определила дата за завръщането на мисията си в Кипър, в очакване на решението на Върховния съд.

“Екипът на МВФ и нашите партньори приключиха петия преглед на програмата в края на юли. От тогава ние настояваме пред властите за по-нататъшно укрепване на законодателния пакет за възбрани, което да гарантира, че процесът е ефективен. Защото ние вярваме, че това ще помогне на Кипър с високото ниво на необслужвани кредити, ще рестартира потока на банковите кредити и ще върне банките към растеж ” заяви говорителят на МВФ Гери Райс. “Законодателен пакет в съответствие с тези цели е необходим за затварянето на този пети преглед на програмата.”

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*