Върви народе възродени…

Думи за 24 май

Dani„…От хиляда години насам народа ни е преживял много изпитания, гравитирал е в различни посоки – примамван от променящите се условия в далечни и съседни на нас народи. Но в тия колебания и изкушения той е запазил едно нещо неоспоримо – останал е единен в своя език и в своята писменост.

Всичко у нас е било спорно: политика, финанси, стопанство, териториална цялост – едничкото недосегаемо нещо, едничкото ценно и съкровено достояние на всеки българин е неговият общ, единен език, едната единна негова писменост!

Величието и светостта на Славянските братя се състои в това ,че дадоха на народа ни нещо, което не разделя никого, а обединява всички. Затова тяхното дело надхвърля ценностите на едно човешко достояние, затова народът ги е поставил над себе си.

Всъщност празникът на Св.Св.Кирил и Методий е празник на малката славянска буква, от която се образува славянското слово. Извън него не съществува нито славянин, нито българин. Това слово, което е начало без край, ни е запазило от всички изпитания и ни осигурява живот в бъдещето. Да изразим истински почитта и благодарността си към делото на светите братя, да браним чисто словото, да не го опорочаваме, да го пазим чисто дори тогава, когато си изкарваме и прехраната с него…“. Тези думи на великият Илия Бешков изказани още далечната 1947 г. звучат особено актуално и днес.

Поздравявам колеги, родители, деца с днешния празник с пожелания за крепко здраве и смели мечти. Нека вечното „… върви народе възродени… никога не угасне ,…там гдето знанието живей“ Да Пребъде!

Дерзайте!

Даниела Събева, директор на Българското училище в Пафос

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*