Възражения, подадени за кандидатурата на халуми за защитено наименование за произход

ЕС е получил три възражения срещу кипърското халуми да се регистрира като защитено наименование за произход (ЗНП), сподели министърът на земеделието Никос Куялис.

Възраженията са от организирана група от производители на халуми във Великобритания, подкрепена от британското правителство, и двама от частния бизнес, единия се намира в САЩ, а другия в Австралия.

halumiКрайният срок за възражение беше 29 октомври и според непотвърдена информация, може да има още 3 или 4 възражения.
Въпреки това министъра е положително настроен, че ЗНП ще бъде прието.
Кипър предложи кипърския продукт халуми за ЗНП миналата година. На 28 юли Европейската комисия публикува заявлението на Кипър халуми да получи ЗНП в официалния вестник на Европейския съюз, и в същото време обяви тримесечен срок за възражения от физически или юридически лица.

Министърът на земеделието каза, че първоначално компании или физически лица имат повече от два месеца, за да представят мотивирани изявления на възражението, и ако техните аргументи са приети от Европейската комисия, след това Кипър се ангажира с консултации и опити да се постигне споразумение.
Периодът на консултации е до три месеца, с възможност за удължаване с до още три месеца.

salata-me-kinoa-kai-psito-xaloumiАко не бъде постигнато споразумение, заяви министърът, Комисията решава дали да се регистрира ЗНП или не, като се вземе предвид информацията, с която разполага.
„Ние сме много доволни от цялата процедура до момента, и аз съм много положително настроен, че в края на краищата, ние ще вземем статута на ЗНП за халуми” каза Никос Куялис.
Най-силните възражения вероятно ще бъдат направени от британския контингент, че  халуми е общ вид сирене, което произхожда от Близкия изток.
През юни тази година производителите на сирене във Великобритания – трима производителите и един вносител – обещаха да се борят със Кипър за ЗНП.

Единият производител е Yorkshire Dama Cheese с известното Йоркширско халуми, на Розан Алсоус. Тя бяга във Великобритания от войната в Сирия през 2012г.  В интервю в местен вестник  „Халуми е много популярно в Сирия и ние обикновено го сервираме за закуска”. Жената решава да започне производство, когато забеляза при пристигането си във Великобритания, че продуктът не е винаги на разположение и тя решава да го произвежда сама.
Британцитевечеса надминалишведитев тяхнатаконсумациянахалуми. Продажбите насиренетовъв Великобританияса нараснали35 на стомежду2011 и2012.

След  като халуми получава статут на ЗНП, ще има увеличаване на търсенето, както и чуждестранни компании вече няма да имат възможност да произвеждат  „жилавото сирене”, каза министъра.

Някои производители на сирена във Великобритания споделят, че ако загубят ЗНП, те не биха имали друг избор, освен да произвеждат сиренето под друго име и да се надяват, че клиентите все още ще го разпознаят.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*