Възобновяване на преговорите въз основа на това как и кога Barbaros ще напусне ИИЗ

Преговорите за Кипър ще се възобновят, ако и когато турският сеизмичен кораба Barbaros напусне изключителната икономическа зона на острова (ИИЗ) , каза външният министър Йоанис Касулидис  вчера.
Касулидис обсъди подготовката за предстоящото заседание на Съвета на ЕС и ролята на Кипър в подпомагане борбата срещу ислямската държава.
Корабът Барбарос прави „сеизмични” проучвания в изключителната икономическа зона в продължение на почти два месеца.
Той каза, че въпреки, че президентът Никос Анастасиадис се оттегли от преговорите за Кипър, в действителност диалогът по уреждане спорния въпрос никога не е спирал.
“Ние просто няма да присъстваме на преговори, докато има изнудване и заплахи”, каза той.
“Няма сценарий,” каза Йоанис Касулидис. “Моля да се зачита факта, че президентът на Републиката е в процес на възстановяване и следователно в момента не е в състояние да се справи с всеки проблем.”
“Турция има силата на оръжието и не се колебае да я използва, ние имаме силата на институциите – на Европейския съюз и на Съвета на Европа”, добави той.
Външният министър повтори позицията на правителството, че приходите от въглеводороди принадлежат на всички кипърци”.
Запитан за неотдавнашното руско-турско споразумение по въпросите на енергетиката, той каза, че това е грижа на Брюксел.
„Кипър не е против членството на Турция в ЕС. Перспективата за присъединяване на Турция, ако някога се случи, ще бъде в по-далечно бъдеще. Нашата позиция не се е променила: Бих искал да видя Турция, която е в съответствие с всички свои задължения към ЕС, “каза той.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*