Вчера Кипър върна три културни ценности, изнесени и продадени нелегално от България

Кипър върна на България три ценни предмета, изнесени нелегално от страната ни през 2006г

 

Особено значение има датираният от специалистите към периода 10-11 век кръст-реликварий / енколпион /. Другите два предмета – сребърни гривни от края на 19 век – представляват културни ценности с научна и културна стойност.

Връщането на артефактите стана възможно благодарение на доброто взаимодействие между посолството и дирекцията за културно наследство на кипърското правителство.

Церемонията по предаването се състоя в залата на дирекцията за културно наследство. Предметите бяха предадени на посланик Христо Георгиев от Марина Соломиду, директор на дирекцията за културно наследство на Кипър.

В изказването си посланик Георгиев заяви, че българската страна високо цени жеста на кипърските си приятели и изрази благодарността на министъра на културата Вежди Рашидов. Посланик Георгиев отбеляза, че като страни-членки на ЕС, България и Кипър взаимодействат тясно не само по основните европейски политики, но и в рамките на общия си стремеж да опазят културното си богатство. И двете страни имат дълга и нелека история, и двете страни са създали неоценимо културно наследство, което понякога е обект на незаконен износ и спекула. Посланик Георгиев изрази също така и благодарността си към дирекцията за културно наследство, към министерството на външните работи и към митническите служби на Кипър.

В отговора си Марина Соломиду посочи, че връщането на културните ценности на България е първо по рода си, което прави Кипър на базата на наскоро приетите директиви на ЕС, благодари на посолството за съвместната работа и изрази желание за още по-тясно сътрудничество с българските си колеги.

На церемонията присъстваха представители на Министерството на външните работи на Кипър, на митническата служба, членовете на дирекцията за културно наследство, както и дипломати от посолството в Никозия.

 

 

 

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*