Втори ден телефоните между Тройката и Никозия загряха

От вчера президентът Анастасиадис е в непрекъснат контакт с представители на ЕС и европейските лидери. Целта е да се постигне най-доброто споразумение преди срещата на Еврогрупата в петък. Причината е, че четири от шестте законодателни актове, приети от парламента са в противоречие с конституцията на Кипър, проблем, с който ще се занимае директно Върховния съд.

Авторитетни източници споменават, че консултациите с ЕС не са лесни и в момента усилията на правителството са, резултатите да бъдат колкото е възможно, по-безболезнени за Кипър, за да се ограничат последствията. Според същите източници, дори и при положителни резултати в тези консултации, не може да се смята, че изплащането на следващия транш е гарантирано.

В момента президентът е в контакти с политическите лидери в опит за помирение в конфликта.

Четирите части от законодателството, за които е отговорен и президентът и са в противоречие с Конституцията са: защитата на основното жилище, малки предприятия с търговски кредит до 350 хиляди, освобождаване от отговорност на поръчителите в случай на продажба на ипотекиран имот, и отговорността в случай на обявяване на фалит (несъстоятелност).

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*