Временно назначените учители срещу реформите, които ще ги оставят без работа

Временно назначените учители организираха протест пред министерството на образованието в петък заради плановете да се промени системата за наемане, което те твърдят, би довело много непостоянно назначен персонал до безработица.

Министър Костас Кадис каза, че е готов да изслуша възпитателите и да намерят консенсусни решения.

Важно е, каза Кадис , да се “гарантира, че образователната система се обслужва от пригодените и най-способните педагози. Не можем да имаме качествени преподаватели, ако тяхната селекция не се прави с качествени критерии. ”

Сегашната система за наемане със списък на чакащите, които основно работи на принципа “първи обслужен, който първи е дошъл.

От министерството искат да въведат система за набиране на персонал въз основа на писмени изпити, допълнителни академични квалификации и опит. Годината на подаване на първа степен (сегашната система), също ще бъде сред критериите, но тай няма да бъде основен.

“Има въпроси, които трябва да обсъдим с организации в областта на образованието, като проблема с непостоянните възпитатели”, каза Кадис, като добави, че са били направени отстъпки в предложенията.

По-голямата част от договорните учители е подсигурена, каза той.
Първоначалното намерение на министерството е да осигури всички, които са временно назначени през трите години преди новата система напълно да бъде приложена през 2018.

Но държавната правна комисия посочи, че това не би било законно.

“Така че, ние приемаме този алтернативен подход, постоянното назначаване на голям брой преподаватели в следващите три години и универсално прилагане на новата система от 2018 г.,” каза Кадис.

Министърът каза, че имайки предвид отстъпките, направени от държавата, протестът е “неоправдан, да не кажа нещо повече.”

“Основната ни грижа е как се гарантираме, че нашите деца са обучавани от най-добрите”, каза Кадис.

Протестиращите заявиха, че заради промяната много хора ще загубят работните си места, без да обръща внимание на времето, което са изработили, което в някои случаи достига 14 години.

“Как може един изпит да определи правилния педагог?”, казват те в петицията си.

Учителите попитаха дали е било проведено проучване, за да се гарантира, че планът ще проработи.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*