Впечатляващо българско присъствие на Международния панаир на книгата в Паралимни

Днес в Паралимни беше открит Третият Международен панаир на книгата в Кипър. Той се организира под патронажа на президента на Кипър Никос Анастасиадис и на архиепископа на Кипър Хрисостомос Втори.

Изложението се провежда на всеки две години и е едно от значимите събития в културния календар не само на региона, но и на целия остров, където си дават среща кипърски и чуждестранни издатели и творци, с цел сътрудничество и популяризиране на техните произведения и издания.

Тазгодишното издание на панаира е под надслов “40 години окупация – не забравям”. То е посветено на 40-годишнината от инвазията на Турция на острова през 1974 г. и окупацията на една трета от страната.

За втори път в Международния панаир на книгата имаме и българско участие. Нашият щанд е организиран и подреден и се обслужва от учителите в българското училище „Народни будители“ в града, както и от членове на местната организация на Съюза на българите в Кипър с председател г-жа Маргарита Белеганска.

Изложените на щанда книги са предоставени от Министерство на културата, със съдействието на българското посолство, откъдето са изпратени над 50 заглавия художествена и научна литература, някои от които представляват истинска рядкост и ценност за ценителите на книгата. След закриването на панаира, книгите, които останат непродадени ще бъдат дарени на българското училище в града по предложение на посланик Георгиев. Представени са още и произведенията на наши сънародници, писатели и поети, които живеят и на острова, сред които известната българска поетеса Василка Петрова – Хаджипапа, авторката на два романа за живота на българите в Кипър Джили Ганева, както и произведенията на българската писателка от Лимасол с литературен псевдоним Венюс. Жадните за книги на български език ще могат да намерят и много различни произведения от други български и чужди автори, както и книжки за деца.

Днес сутринта официалната церемония по откриването на Международния панаир на книгата в Паралимни започна още в 8.30 часа с празнична Света литургия в църквата „Свети Георги“. Сред официалните лица, поканени за откриването беше и посланик Христо Георгиев. От името на президента Анастасиадис присъстваше бившият министър на отбраната и настоящ президентски комисар по хуманитарните въпроси и кипърците в чужбина Фотис Фотиу. Присъстваха още и митрополитът на Константия – Амохосту Василий, както и Аркадиас Василий от Антиохийската патриаршия.

След църковната служба, в 10.30 часа официално бе прерязана лентата и панаирът отвори врати за посетителите.

Първият щанд, на който официалните лица се спряха беше именно българският, който бе открит от посланик Георгиев. Гостите бяха посрещнати по стара българска традиция с българска погача, поднесена от едно от децата от българското училище, облечено в българска народна носия. Впечатлени от посрещането и красиво подредения щанд, те не спираха да разпитват посланика ни за хляба и българските традиции. За кратко време почти всички посетители се събраха пред щанда с български книги и проявяваха интерес, както към случващото се, така и към изложените книги. Имаше и такива, които се интересуваха дали не се предлагат и издания на български автори на английски език.

В рамките на Международния панаир на книгата ще се проведат лекции, срещи за ученици, прожекции, семинари, премиери на книги, художествени и културни събития. Желаещите да посетят панаира и купят книги на български език ще могат да направят това всеки ден до 9 ноември, от понеделник до петък от 8:00 до 13:00 ч. и от 16:00 ч. до 20:00 ч., в събота и неделя – от 9:00 до 13:00 ч. и от 16:00 до 19:00 ч. Панаирът се Намира в центъра на  Паралимни до митрополията и църквата “Св. Георги”.

Живка Милова

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*