Военен кораб ще бъде потопен в Агия Напа в събота

Военният кораб “Кирения”, дарен от правителството, ще сформира новият изкуствен риф на Агия Напа, каза кметът на града Янис Карусос пред Кипърската новинарска агенция във вторник.

Старият плавателният съд, който ще бъде потопен в събота сутрин край бреговете на Агия Напа в Пернера, е дарен на общината от Министерството на отбраната. Проектът е съфинансиран от бюджета за развитие на рибарството от страна на ЕС и правителството на Кипър.

“Това е много важен проект и дългосрочно търсене от страна на общината. Създаването на изкуствен риф в района на Агия Напа ще допринесе за възстановяването и опазването на морското биологично разнообразие, повишаването на качеството на екосистемата и обогатяването на района и на туристическия продукт “, каза Карусос.

Той добави, че създаването на рифа ще е важна отправна точка за привличане на интереса на посетителите.

Това ще бъде вторият изкуствен риф в района, след като друг кораб, Nemesis III, е бил потопен в Протарас на 23 метра дълбочина през 2013.

“В общините Агия Напа и Паралимни  ще има два изкуствени рифа този летен сезон, където водолази ще могат да се гмуркат … след потопяването на кораба, рифът ще бъде обогатен, за да създаде морски живот и в същото време да запазва и защитава съществуващия,” каза Карусос.

От отдела по рибарство и морски изследвания казаха в изявление, че корабът е почистен и подготвен за потапянето съгласно Конвенцията от Барселона за опазване на Средиземно море от замърсяване.

Изкуствените рифове, се казва в изявлението, са “преднамерени конструкции, положени на морското дъно, които имат за цел да имитират свойствата на естествен риф, който действа като подслон, площ на хранене, размножаване, растеж и увеличение на размера и броя на населението на ембрионалните морски организми “.

“Кирения” е петият кораб, който ще бъде потопен до момента, като част от усилията за подобряване на условията на острова за гмуркачите.

Другите потопени кораби са Nemesis III в Протарас, Costandis и Lady Thetis в Лимасол на 25 и 21-23 метра; и Laboe в Пафос на приблизително същата дълбочина. Плавателните съдове са били закупени със средства от туристическа организация на Кипър (CTO).

Най-известният потънал кораб в Кипър, “Зенобия”, шведският товарен кораб,  потънал в Ларнака през 1980 г., е един от петте най-популярните водолазни обекта в цял ​​свят.
Според неофициални данни, броят на водолазните туристи варира от 35 000 до 50 000 годишно.

Потапянето на Кирения, ще се проведе в 11 ч в събота, в присъствието на министъра на отбраната Христофорос Фокаидис и на земеделския министър Никос Куялис. Събитието е отворено за обществеността. В събота в 10:30 часа, лодки ще превозват желаещите да наблюдават събитието от пристанището на Агия Напа до мястото, където то ще се проведе.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*