Властите регистрираха 240 мигранти в комплекса Хлоракас

Министерството на вътрешните работи е регистрирало 240 лица в жилищния комплекс Ayios Nikolaos в Chlorakas, от които двама пребивават в Кипър нелегално, каза служител на отдела за миграция в четвъртък.

Според говорителя на ведомството Петрос Зениу, от 22 август до днес са извършени 359 проверки.

Общо 238 бяха установени като законни в Кипър като търсещи убежище или със статут на субсидирана закрила. Процедурата за депортиране на двамата нелегални жители е в ход.

Зениу каза, че инспекциите в Хлоракас продължават ежедневно, така че властите ще установят дали има незаконно пребиваващи в района.

Миналия месец правителството реши мигрантите, живеещи в жилищен комплекс в Хлоракас, да бъдат изгонени и преместени в Кофину .

Тази година 1520 чужденци, живеещи незаконно в Кипър, бяха арестувани, а 1381 бяха принудени да се върнат по родните си места.

5004 души са се върнали доброволно без арест.

Що се отнася до пристигналите, към 31 август те са били 6717 души спрямо 11 246 миналата година.

Според Зениос, полицията се е насочила към пет стълба, един от които е да идентифицира и арестува трафикантите с оглед изправянето им пред правосъдието. През 2023 г. до момента са разследвани 71 случая на контрабанда на нелегални мигранти и 96 трафиканти на нелегални мигранти са арестувани през 2023 г.

През 2022 г. са проверени 85 случая, от които са задържани 135 контрабандисти.

Вторият стълб се отнася до нелегалния труд, който е една от най-важните атракции за мигрантите. Той добави, че миналата година са били разследвани 100 случая, от които 101 лица са били установени да наемат незаконно 166 мигранти.

Тази година броят им се е увеличил до 258 работодатели, които са наели незаконно 432 чужденци.

Зениос подчерта, че целта на конкретната служба на вътрешното министерство е да наблюдава зелената линия.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*