Властите призоват хората да бъдат внимателни в лошото време

С обилни валежи, ниски температури и сняг, падащ в планините, влошаващите се метеорологични условия ще се запазят през цялата седмица, обявиха от метеорологичната служба.

Оттам предсказаха още гръмотевични бури и обилни снеговалежи в планинските райони за понеделник, както и много силни ветрове.

Вторник и сряда времето ще се задържи така,  като се очаква снеговалеж и в полупланинските райони.

До края на седмицата, температурите ще продължат да падат, като се очаква максималните да достигнат до девет градуса в края на седмицата.

Метеорологичните прогнози накараха противопожарната служба да разпространи официално съобщение, с което да предупреди обществеността за повишен риск за безопасността и имуществото на хората, както и да посъветва хората да намалят движението до възможния минимум.

Поради силните дъждове, полицията призовава шофьорите да бъдат особено внимателни, да карат бавно, на фарове и да поддържат безопасна дистанция от другите превозни средства.

Противопожарната служба призова обществеността да се увери, че отводнителните канали извън домовете или учрежденията им не са блокирани и че улуците на сградите работят правилно.

“Да се избягва работа и оставане в подземни помещения, освен ако не е необходимо,” предупреждава изявлението.

“Не се опитвайте да пресичате потока от насъбрала се вода по улиците, независимо дали сте пеша или с колата си,” добавя противопожарната служба.

Според предупреждението, хората в обездвижени превозни средства или в превозни средства в риск от наводняване трябва да ги изоставят веднага.

Желателно е също да се държите далеч от електроенергийните проводници, както и от областите, в които са възникнали свлачища и да предупреждавате другите да не приближават опасни места като мостове и реки.

“Ако живеете в уединена къща и района около нея се очаква да бъде залят, трябва да освободите къщата веднага и да се преместите на по-безопасно място,” четем още в предупреждението на противопожарната служба.

Полицията също насочва вниманието  към рисковете, предизвикани от влошаване на  времето от неделя следобед.

“Водачите са предупредени да бъдат много внимателни, да карат бавно и да включат фаровете на колите си. Ако шофьорите чувстват, че не са в състояние да управляват безопасно поради метеорологични условия, те трябва да отбият веднага. Запазването на самообладание и спокойствие е от първостепенно значение, ” каза говорителят на полицията Андреас Ангелидис.

В светлината на прогнозите за метеорологичните служби и драматичните събития, наблюдавани по време на потопа миналия месец, общината Ларнака обяви, че е в повишена готовност, за да може да отговори на всички проблеми, които биха могли да се появят.

“Три общински екипа за реагиране са готови да се справят с всички инциденти, свързани с дъжда, като изпомпване на вода от наводнени мазета или улици,” каза заместник-кметът на  Ларнака Петрос Христодулу.

CM

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*