Високи нива на прах в атмосферата

A haze caused by dust covers the city of Larnaca, Cyprus May 28, 2023. REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Днес, четвъртък отново бяха регистрирани високи концентрации на прах в атмосферата, което накара инспекцията по труда да предупреди гражданите да не излиза на открито.

Работодателите следва да предприемат и необходимите мерки за защита на работещите на открито, на които се препоръчва използването на лични предпазни средства.

Тъй като прахът съдържа малки вдишвани частици, които могат да имат отрицателен ефект върху човешкото здраве, се препоръчва на гражданите и особено уязвимите групи да избягват излизането на открито, докато явлението не премине. Уязвимите групи се определят като възрастни хора, деца и болни хора.

Според съобщението най-високи концентрации на прах са регистрирани в Никозия с 94 μg/m3 и Лимасол с 93,7 μg/m3, следвани от Пафос с 90,1 μg/m3. Фамагуста регистрира 89,8 μg/m3 и Ларнака 83,3 μg/m3, докато Zygi 81,4 μg/m3 и Ayia Marina Xyliatou беше 67,9 μg/m3 към 8 сутринта.

Въз основа на местното законодателство е определена гранична стойност, която не трябва да се превишава за средните дневни концентрации от 50 μg/m3 (микрограма на кубичен метър).

Повече информация можете да намерите на уебсайта www.airquality.gov.cy и в безплатното приложение „Air Quality Cyprus“.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*