Вечер на българската поезия в Паралимни

С гостуване на Съюза на българските писатели в гр. Паралимни в Кипър започнаха честванията на 15-годишнината на българското училище „Народни будители“.

На 24 септември, в залата на Община Паралимни, под чийто патронаж заедно с посолството на България в Никозия, се отбелязва юбилеят на училището, се проведе среща, за която по-рано БГ Фактор писа.

Събитието беше посветено на 110-годишнината от създаването на Съюза на българските писатели и 130-годишнината от рождението на голямата българка поетеса Елисавета Багряна.

По покана на Българската културна асоциация в Кипър “Атанас Шабанов” и БУ „Народни будители“, както и на Българския културен център в Лимасол “Finiotis” гостуваха председателят на СБП, поетът Боян Ангелов, поетесата Анжела Димчева – международен секретар на Съюза, поетесата Мая Панайотова, преводач на българска поезия на фламандски, и поетесата Елисавета Шапкарева – внучка на Елисавета Багряна.

Срещата откри г-жа Живка Милова – училищен ръководител на БУ „Народни будители“, която приветства гостите и изрази задоволство, че юбилеят на една институция, призвана да съхранява българщината, каквото е българското училище, съвпада с юбилея на такива стожери на словото и духовността, каквито са Съюзът на българските писатели като организация и личността на Елисавета Багряна.

Г-жа Мария Мавруди връчи на Председателя на СБП поздравителен адрес от името на БКАК „Атанас Шабанов“ и на БУ „Народни будители“ по случай 110-годишнината на Съюза. Изказани бяха благодарности за дарението, което училището получи в навечерието на гостуването от над 30 заглавия от български автори – класическа и съвременна българска литература на изд. „Български писател“ към СБП и на изд. „Захари Стоянов“ с директор г-н Иван Гранитски.

Председателят на СБП Боян Ангелов връчи на г-жа Мария Мавруди и на г-жа Живка Милова почетния знак „Иван Вазов“ на Съюза на българските писатели. С това отличие СПБ удостоява личности, допринесли с активната си обществена дейност за разпространението на българската книга и популяризирането на родните писатели.

Приветствие към гостите поднесе и г-н Добрин Добрев-Финиотис, който от миналата седмица също вече е член на Съюза на българските писатели. Той обяви за първи път официално, че информационен център „Финиотис“ – Лимасол, по случай годишнината на Елисавета Багряна, със желанието и съгласието на Елисавета Шапкарева, се преименува на Център за българска култура в Кипър „Елисавета Багряна“.

Вечерта продължи със стихове, които гостуващите поети четоха и които развълнуваха до сълзи публиката. В истински празник на поезията я превърнаха изпълненията на стихотворения на Елисавета Багряна, рецитирани от ученици от БУ „Народни будители“. Децата трогнаха всички присъстващи, но най-емоционална, разбираемо, бе реакцията на поетесата Елисавета Шапкарева – внучката на Багряна. Тя разказа вълнуващи спомени от своето детство, когато е прекарвала ваканциите с именитата си баба – за личността ѝ, отношенията ѝ със семейството и приятелите, творческия процес, за срещите с някои от най-големите български писатели в дома на Багряна.

Стихове на Багряна четоха и Елисавета Шапкарева, и Добрин Добрев, а поетесата Мая Панайотова извика сълзи в очите дори на децата със своето стихотворение „Снимка до реката“. Поетесата Анджела Димчева представи юбилейния брой на в-к „Словото“, издание на СБП, посветен на годишнината на бележитата ни поетеса.

Програмата продължи с прожекция на филма „Пътят на Багрна“ на БНТ.

Вечерта завърши с коктейл, даден от БКАК „Атанас Шабанов“, бенефициент на БУ ‘Народни будители“ – Паралимни, Кипър, на който всички присъстващи имаха възможност да поговоря с гостите от България, да си направят снимки с тях и да изразят своята благодарност за вълнуващата среща.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*