Венизелос: Денят на Обединените нации е белязан от непрекъснати брутални нарушения на международните закони от Турция в Кипър

Денят на Обединените нации е белязан от непрекъснати брутални нарушения на международните закони на Турция в Кипър – каза гръцкият вицепремиер и министър на външните работи Евангелос Венизелос. Това изявление във връзка с честването на Деня на Организацията на обединените нации, направи гръцкото правителство в петък, възползвайки се от възможността да подчертае и да денонсира това, което Гърция нарича “системни нарушения” на основните принципи на ООН в Кипър от Турция.

Евангелос Венизелос, заместник министър-председател и министър на външните работи на Гърция заяви, че Анкара не признава суверенните права на държавите-членки на ООН, не се въздържа от “нападателни действия и заплахи в прилагането на сила”, не е “посветена на мирното разрешаване на различията” и “не се спазва международните закони”.

Венизелос посочи Кипър като “за съжаление, действителен пример” за това, което посочва по отношение на поведението на Анкара.

Република Кипър е призната от всички страни-членки на ООН, с изключение на Турция, каза той. И все пак тази страна “40 години след нахлуването и окупацията на северната част на острова, продължава да нарушава брутално международното право”.

Гръцкият министър посочи дейността от последните дни на турския изследователски кораб Барбарос във водите, които според него са международно определени като принадлежност и част от изключителната икономическа зона на Република Кипър.

“Това е още едно нарушение, каза той,  по международното право според Морската Конвенция на ООН, в район, където Кипър има изключителното суверенното право да търси и експлоатира природни ресурси.

Гръцките медии побързаха да подчертаят факта, че почти всички изявления, направени от гръцкото правителство на Деня на ООН са фокусирани върху това, което то нарича “последните обидни действия” на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър “. Някои смятат това като “преднамерено избран повод за напомняне на ООН, че подобни обидни действия и нарушенията са били упражнявани от Турция в Кипър в продължение на 40 години”.

Политически анализатори отбелязват, че изявлението на Министерството на външните работи също може да се разглежда като реакция на това, което Атина определя като “неутрално насърчение” от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун към двете страни в Кипър да се върнат към двуобщностните преговори, “без предварително да осъжда неотдавнашното поведение на Турция”.

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*