Великобритания не подкрепя демарш срещу Турция

Министерството на външните работи На Великобритания  обясни отказа да подкрепят демарш на ЕС в рамките на ООН по отношение на нахлуването на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър с желанието си да избегне допълнително напрежение.

В изявление пред СNA, говорител на Форийн офис заяви: “Обединеното кралство не подкрепя демарш на ЕС в рамките на ООН, тъй като това е една необичайна процедура, която рискува повишаване на напрежението и затрудняване на ООН при преговорите за постигане на споразумение. Ние искаме да се намали напрежението и да насърчим страните да подновят преговорите за постигане на споразумение. Това остава нашата цел. ”

Говорителят повтори предишен отчет като подчерта, че Великобритания “признава суверенни права на Република Кипър да експлоатира минералните резерви в своята изключителна икономическа зона”, и официалната позиция на Лондон е, че “тези ресурси следва да бъдат разработени в полза на всички общности в Кипър. ”

В изявлението се добавя: “Ние съжаляваме, че Турция обяви  проучвателни дейности в източната част на Средиземно море и повдигна напрежението и призоваваме всички страни да избягват действия или изявления, които да увеличат напрежението.”

“Този инцидент подчертава значението на постигането на цялостно решение. Затова се надяваме, че преговорите за постигане на споразумение могат да бъдат възобновени възможно най-скоро. Великобритания твърдо подкрепя усилията ООН за улесняване на трайното уреждане на проблема “, се добавя в изявлението.

Турция наскоро обяви решението си незаконно да се намеси в изключителната икономическа зона на Република Кипър. Турският изследователски кораб Барбарос Хайредин Паша, придружен от два други помощни кораба, ще извършва сеизмични проучване от 20 октомври до 30 декември 2014 г. в южната част на морето на Кипър и по-конкретно в блокове 1, 2, 3, 8 и 9 от изключителната икономическа зона на Република Кипър. За тази цел, Турция издаде навигационна директива, чрез която  определя някои райони на изключителната икономическа зона на Република Кипър, за запазени.

 

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*