Великобритания и Германия да покрият загубите от руския пазар

Повишен брой туристи от Великобритания и Германия през 2015 г. се очаква да компенсират евентуалните загуби в размер до 100 000 туристи от Русия, каза министърът на  енергетиката, търговията и туризма Йоргос Лакотрипис пред парламентарната комисия по търговия днес.

Министърът заяви пред депутатите, че очаква повишение с един или два процента на посетилите страната туристи и на приходите в туризма през 2014 г., въпреки спада на руски туристи.

Очаква се броят на туристите за 2014 да стигне около 2,46 милиона до края на годината.

Лакотрипис  каза, че годината е добра, записвайки средно 17 на сто ръст на посещенията от Русия до август.

През септември се отбелязва драстичен спад, около 16 на сто, каза министърът, като добави, че очакванията за октомври са били още по-лоши.

Основният проблем с руския пазар е девалвацията на валутата на страната към еврото, предизвикана от санкциите на ЕС по отношение на Русия заради проблемите й с Украйна.

Руските туроператори не изглежда да имат намерение да променят своите програми, каза министърът, но побърза да отбележи, че тук трябва повишено внимание.

Заетостта от Русия през 2015 г. досега изглежда, че ще бъде на същото ниво, както през тази година. Руските авиокомпании не са направили някакви съкращения досега, каза представител от летищния оператор Hermes.

Основният пазар на Кипър, Обединеното кралство, се очаква да изпълни същите квоти както миналата година – около 890 000 пристигнали туристи – и Лакотрипис изрази предпазлив оптимизъм, че през 2015 ще има дори увеличение.

Ключът беше немския пазар, който организациите в туристическия бранш се опитват да възстановят.

“Това е труден пазар и се надяваме да видим по-голям поток сега, когато плануваме да увеличим капацитета,” каза той.

Кипър се опитва да открие нови пазари чрез връзки с държави от Персийския залив, каза той пред комисията.

Единадесет нови авиокомпании са открили полети до Кипър, като някои са заинтересовани в провеждането на полети през цялата година.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*