Великден, празник на празниците

Идеи за великденска украса

Великден е само след няколко дни. Ако все още не сте украсили дома си за празника, предлагаме ви няколко бързи и лесни идеи за великденска украса.

Магазините са отрупани с примамливи предложения за великденска украса. Но освен изложените по витрините идеи за декорация, може да зарадвате дома си и със собственоръчно изработена украса,която не изисква особени усилия или средства. Ето и няколко идеи за Великден:

Животните на Великден

С празника се свързват няколко познати и симпатични образи на животни от гората и от двора – заек, патица и кокошка с техните малки, в по-редки случаи и агънце. Посрещнете ги в дома си под формата на декоративни фигурки, изрисувани от вас или детето ви картинки, превърнати във венец. Радвайте им се, докато ви гледат от празничната покривка или от чашата ви за кафе. Направете си пиленца от жълта прежда – трябва само да измайсторите две помпончета с различна големина, които да съедините с конец, и да добавите очи и човка.

 

_MG_8783Великденски декупаж

След като сте се запознали отблизо с техниката, наречена декупаж, възползвайте се от възможностите, които ви предлага тя. Изберете си предмет, който да декорирате, както и подходящи салфетки с великденски мотиви. Заредете се с необходимите материали и превърнете обикновена кутия в панер за великденски яйца или украсете скучната бяла свещ с празнични орнаменти. Салфетната техника е приложима и за изработването на декоративни яйца.

 

500_1903417243Идея за декорация от плат

По-сръчни от вас могат да си направят весела великденска украса с помощта на игла, конец, парче плат и малко памук. Изрежете от плата две парчета с еднаква форма на пате, зайче или друг познат празничен мотив, започнете да ги пришивате едно към друго и малко преди да завършите шева, напълнете „торбичката“ с памук или изрезки от плата. В зависимост от големината на получената фигурка може да й отредите различно място вкъщи.

ideiВеликденско дърво

Една от най-често срещаните идеи за тематична празнична украса е великденското дърво. Съберете няколко сухи клонки и ги аранжирайте във вазата. Към тях прикачете с помощта на панделки в различни цветове декоративни кухи яйца (без значение купени или „собствено производство“). Може да поставите вазата като акцент в хола.

Идея за великденска ваза

ко вазите, с които разполагате вкъщи, вече са ви омръзнали и искате да разнообразите, импровизирайте. Вземете например порцеланова чаша за варено яйце и поставете в нея маргаритки, теменужки, букет от момина сълза или няколко лалета, като предварително им скъсите дръжки. Новата ваза ще стои кокетно на великденската трапеза.

720-st1Великден в градината

Времето се стопля и вие прекарвате все повече в градината. Заредете и нея с великденско настроение. Поставете на някои от саксиите хартиени заешки ушички и нарисувайте саксията с очи и мустаци на заек. Вместо сандъчета пък използвайте плетена кошница, в която да поставите цветята. Украсете я с панделки и великденски мотиви. Теменужките или игликите, които сте разположили на прозореца, може да прехвърлите в нови саксии, взети назаем от кухнята (стари шарени купички или чаши за кафе, които само събират прах в шкафа).

Весел празник!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*