ВАС даде зелена светлина на хората да съдят Мтел заради кодираните телефони

 

 

Върховният административен съд потвърди решение на Комисията за защита на потребителите срещу “Мобилтел” ЕАД. С него КЗП обявява за нелоялна практиката на компанията да заблуждава клиентите си, че кодираните телефони, които им продава, ще бъдат отключени безплатно.

Повечето устройства, които Мтел продава, са кодирани и могат да работят единствено със СИМ карти на тази компания. За отключването им се плаща такса, което обаче не се казва от служителите на компанията при устните разговори с клиентите в офисите. Че има такса е записано само в сайта на телекомуникационната компания.

В конкретния случай става въпрос за лизинговите апарати. При продажбата служителите на място обяснявали на клиентите, че след изтичането на срока на договора, те ще получат код за отключването на апаратите, но спестявали информацията, че това се плаща допълнително.  Така обаче потребителите без достъп до интернет са били лишени от възможността да направят информиран избор, аргументират се от КЗП.

След като КЗП издава решение, с което обявява тази практика за нелоялна, от компанията обжалват. Решението на ВАС обаче потвърждава на КЗП. То е окончателно и на базата на него ощетените клиенти имат право да развалят договорите, на базата на които са купили кодиран телефон на изплащане и да претендират за обезщетение по съдебен път.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*