Ваксините са важни и за възрастните!

Повечето възрастни не знаят, че трябва и те да се ваксинират и занемаряват своите ваксинации. Но какви проблеми може да възникнат в здравословното състояние на едно семейство или даже в общественото здраве, ако възрастните не се имунизират редовно?

Ваксинациите трябва да продължават и над 18г. възраст и за съжаление голяма част от населението нито знае това, нито го спазва. Масовите имунизации на деца и на юноши през 20-ти и 21-ви век допринесе за ликвидирането на сериозни заразни заболявания. В противоположност на тези успехи, малкото имунизационно покритие на възрастните доведе до епидемичен бунт на заразни болести, които до сега се смятаха за победени. Опасността от предаване на тези инфекциозни заболявания на хора от всички възрастови групи е много голяма. Затова спомага и разпространената емиграция в рамките на глобализацията, както между европейските страни, така и страните от Азия и Африка. Още повече сега в тази икономическа криза, когато голяма част от родителите отлагат или занемаряват ваксинациите на децата си.

Знае се, че инфекции като пневмококовата болест се среща много по-често при бебета и деца под 6г. възраст, а при възрастни над 50г. По този начин пневмококовата инфекция става една от най-големите заплахи за заболеваемост, но и за смъртност, особено във възрастовите групи над 50г. Опасността е още по-страшна, когато са налице и други вече съществуващи заболявания със сърдечно-съдова недостатъчност, хронична обструктивна белодробна болест, бронхиална астма, захарен диабет, хроничен алкохолизъм, високо кръвно налягане, затлъстяване. Не ни учудва изводът след научно изследване на Европейското Пулмологично Дружество, че пневмонията само в Европа струва 10 милиона евро на година, като се сметнат директните (болнично лечение и лекарства) и индиректните й щети (изгубените работни дни). От друга страна едно друго фармако-икономическо, научно изследване в Гърция показа, че имунизацията с 13-валентната, конюгирана, пневмококова ваксина води до спестяване на повече от 4 милиона евро на година.

По тези причини Световната Здравна Организация, Европейската Комисия по Имунизации и Здравните министерства на страните от Европейския съюз, сметнаха, че е необходимо да се ревизират националните, имунизационни календари и да се подготви нов, единен и уеднаквен за всички европейски страни имунизационен календар, който да включва всички необходими ваксини, както за деца, така и за възрастни. Тази схема на имунизации ще трябва вече да се спазва от всички лекари от различни специалности и други здравни работници.

Д-р Харис Хараламбус MD Педиатър, Никозия

тел. 99622883

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*