ВАЖНО за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

Електронни заявления може да се подават до 14.05.2024 г., 24:00 часа българско време.

РЕШЕНИЕ № 3117-ЕП/НС от 19 април 2024 г.

ОТНОСНО: обявяване на списъка на местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната по реда на чл. 14, т. 1 и т. 3 от Изборния кодекс в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

Съгласно чл. 14, т. 3 ИК Централната избирателна комисия обявява списъка на местата, в които на произведени избори до пет години преди изборния ден е имало образувана избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.

В Република Кипър ще имаме 8 избирателни секции, както следва:

Никозия (Посолство 1)

Никозия (Посолство 2)

Дали

Ларнака

Лимасол

Паралимни

Пафос

Полис

 

За да попълните онлайн заявление за гласуване в Кипър, влезте ТУК:

https://www.cik.bg/bg/ep2024/abroad/zayavlenie

*

За да проверите дали сте в списъка за изборите за Европейски парламент от България, влезте ТУК:

https://www.cik.bg/bg/ep2024/abroad/registered_ep

*

Списък на потвърдените заявления за гласуване извън страната в изборите за народни представители. За да проверите дали сте в списъка, влезте ТУК:

https://www.cik.bg/bg/ep2024/abroad/registered_ns

Електронни заявления може да се подават до 14.05.2024 г., 24:00 часа българско време. Те служат за:

  • образуване на избирателни секции извън страната при подадени не по-малко от 40 заявления за конкретно място и определяне броя на секциите във всяко място;
  • съставяне на списъците за гласуване по чл. 31, ал. 1 ИК за образуваните избирателни секции.

За местата, обявени с Решение на ЦИК № 3117-ЕП/НС от 19.04.2024 г., заявленията служат за съставяне на списъците за гласуване по чл. 31, ал. 1 ИК.

АКО не успеете да подадете заявление онлайн, в деня на изборите в съответната избирателна секция ще попълните декларация и ще гласувате с валидна българска лична карта, задграничен паспорт или военна книжка.

*

Съгласно съобщение на интернет-страницата на ЦИК, от 29 април 2024 г. българските граждани могат да извършват проверка дали са включени в избирателните списъци за гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. на интернет страницата на общинската администрация по постоянния си адрес. Избирателните списъци са два – за гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за гласуване в изборите за народни представители на 9 юни 2024 г.

Справката може да бъде извършвана и на страницата на ГД „ГРАО“ на следния адрес: https://www.grao.bg/elections/

Избирателите български граждани, които имат избирателни права, но не са включени в съответния избирателен списък, могат да подадат писмено искане до общинската администрация по постоянния си адрес за вписване в избирателния списък (Приложение № 22-ЕП и Приложение № 23-НС от изборните книжа).

На страницата на МВнР в банера „Избори за членове на Европейския парламент от Република България и за Народно събрание – 9 юни 2024“ в рубриката „Новини“ можете да намерите каченото съобщение – https://www.mfa.bg/bg/izbori-2024/messages/41043.

 

 

 

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*