Бюджетът за 2022-та ще помогне на Кипър да възстанови икономиката си

Финансовият министър Константинос Петридис заяви, че бюджетът за 2022 г. ще бъде преходен етап от икономическото възстановяване на страната и постепенно ще покрие загубите, понесени през 2020 г. „Безработицата рязко спадна, индексите на потребление и транзакции са много високи, а туризмът се справя по-добре от очакваното“, каза финансовият министър.

В резултат на това бюджетът за 2022 г. ще помогне на Кипър да премине към икономически растеж. Министърът също така добави, че разходите за развитие ще се увеличат с 10-12%.

Предвид настоящите условия, темпът на растеж на икономиката през 2021 г. ще надхвърли 5,5%, като Кипър ще се превърне в една от малкото страни от ЕС, които ще се върнат на загубените позиции през 2020 г. Очаква се икономиката да нарасне с 4% през 2022 г.

Бюджетът за 2022 г. включва финансиране за програма за възстановяване и устойчивост, която правителството очаква да създаде нови работни места за млади специалисти в областта на зеленото икономика, цифровизацията и други проекти. „Това е шанс за Кипър, ново поколение, трябва да го използваме в името на нашите деца, не само за изпълнение на бюджетните задачи, но и за провеждане на реформи. Растежът идва не само с пари, но и с реформи и за всички нас е много важно да осъзнаем това “, заключи Петридис.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*