Български самодейци от Кипър с признание от международен фестивал

От 5 до 15 юли в Созопол се превежда първата сесия на ХVI Международния фестивал-конкурс на изкуствата “МУЗИТЕ” – Созопол 2022, организиран от Държавната агенция за българите в чужбина. Фестивалът се провежда под патронажа на Вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова и е многожанров фестивал и конкурс на различни форми на изкуствата: танц, музика, театър, изобразително, приложно изкуство, фотография, нестандартни форми, художествена литература и кино. Той е едно от най-големите младежки събития в Източна Европа. Организира се от Сдружение „Музите” в партньорство с Община Созопол, с подкрепата на Държавната агенция за българите в чужбина. Включен е в културната програма на  Созопол и в календара на Министерство на културата на Република България. Провежда се в две сесии – от  5-10 юли 2022 г. – конкурси в раздели “Танцово изкуство”, „Нестандартни форми”; „Художествена литература“ и „Спорт“ и от 10-15 юли 2022 г. – конкурси в раздели „Музикално изкуство“ „Изобразително, приложно и фото изкуство”,  „Театър“ и „Кино“.

 

В тазгодишното издание взеха участие и български състави от Кипър – ТА „Българи“  с ръководител Тодор Здравков и Група за естетическа гимнастика „Илиахтида“ с ръководител Мариана Ишмериева към Културен клуб „Българче“ – Ларнака, с председател Анелия Христова. Те взеха участие в първата сесия на фестивала и бяха отличени с грамоти и награди.  Доника Иванова и Александър Христов от „Илиахтида“, с изпълнение на съчетание “Хула Хоп” спечелиха Поощрителна награда, грамота за участие и медал.

ТА “Българи” стана лауреат на Първа награда, в категория Народни танци.

Председателката на Културен клуб „Българче“ Анелия Христова и ръководителят на ТА „Българи“ Тодор Здравков – получиха индивидуални грамоти за особен принос в изграждането и формирането на културната ни идентичност чрез изкуство.

Културен клуб “Българче”-Ларнака, ТА “Българи”-Кипър и Детска група по естетическа гимнастика “Илиахтида”  получиха почетен диплом от организаторите.

„Много положителни емоции, на само заради неочакваните награди, а заради самото участие във фестивал след 2 години застой. Прекрасна организация, прекрасно изживяване.“  – това сподели председателката на Културен клуб „Българче“ Анелия Христова. „Имаше участници от  13 държави, с над 2000 участници, между които България, Норвегия, Естония, Латвия, Русия. Ние и представителите на едно от българските училища в Австрия бяхме единствените български състави, идващи от чужбина. Преживяването беше наистина уникално. “

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*