Български балет на кипърска сцена

Пандемията постепенно отминава и светът започна да се завръща към нормалния си ритъм на живот. Въпреки някои ограничения, които все още съществуват, възможностите за социален и културен живот са вече доста по-големи. Кина, театри и други публични места са много по-достъпни.

За любителите на сценичните изкуства има добри новини. През месец юни на кипърска сцена ще гостува балетът на Старозагорската държавна опера с две свои постановки – “Лебедово езеро” и “Спящата красавица” на Чайковски.

Двата спектакъла ще бъдат показани с по 3 представления на 4, 5, 6 и 7 юли в Никозия, Лимасол и Пафос. Почитателите на балетното изкуство могат да закупят билети онлайн.

„Спящата красавица“ и „Лебедово езеро“  са сред най-високите образци на класическото балетно изкуство.

Художественият ръководител на балетната трупа в Стара Загора Силвия Томова определя „Спящата красавица“ като Балетът на Балетите. Действието пренася зрителя през 17 век, във времето на Людовик XIV – един от основоположниците на балетното изкуство. Това е време, белязано с фееричен блясък, изпълнено с изкуства, музика, литература, танц, мода и свободно време за удоволствия. В постановката, по време на придворните бални сцени, се появяват и герои от приказки на Шарл Перо – Синя птица, Котаракът в чизми, Червената шапчица. Действието се пренася в замъка Юсе, долината на Лоара и Спящата гора с Аврора (зората) и Принца Дезире (желание). Зрителят се среща с противоречивите стихии в света – носителите на доброто – Фея Люляк (виолетовият пламък ) и  злото (Фея Карабос). Уникалното в спектакъла е, че е запазена оригиналната хореография в стила на Мариус Петипа, един от авторите на оригиналното либрето. Хореограф на постановката е Андрей Босов, сценография – Иван Токаджиев, костюми – Мария Блажева.

Балетният спектакъл “Лебедово езеро” едва ли има нужда от представяне. Почитателите на балетното изкуство добре познават този класически шедьовър, който трупата на Старозагорската опера е превърнала в едно ново, модерно представление, решено с всички актуални средства на съвременната сценография и сценична техника и възможности. Постановката и режисурата са на Силвия Томова, хореографията – на Мариус Петипа, Лев Иванов, Анастас Петров и Калина Богоева, редакциятирана от Силвия Томова /2017, художник декори и костюми – Денис Иванов, консултант, изпълнител Първолета Чавдарова-Летиция.

 

Снимки: Държавна опера Стара Загора

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*