Българска Коледа в Кипър

В очакване на коледните и новогодишни празници българите в Кипър се включиха в местните инициативи за празника.

На 3 декември българското училище „Народни будители“ в Паралимни с взе участие в празничното Коледно селце в село Дериня по покана на местното общинско ръководство.

Българската вечер в Коледното село в Дериня беше подготвена от Българското училище „Народни будители“ в Паралимни, с участието на Танцов ансамбъл „Българи“ от Ларнака, с ръководител Тодор Здравков, и народния певец  Добрин Добрев.

Почетен гост на събитието беше и българският посланик в Кипър г-н Любомир Тодоров, който благодари на кмета на Дериня за поканата и даде висока оценка на организаторите на инициативата Коледно село. Посланик Тодоров благодари и на организаторите от българска страна за перфектната подготовка и представяне на страната ни. От името на Община Дериня и лично от кмета на общината посланик Тодор получи и символичен подарък – ръчно изплетена дантела от Асоциацията на жените в селото.

Българските кулинарни традиции за коледните празници също намериха място в програмата. Организаторите от Българската културна асоциация „Атанас Шабанов“, бенефициент на училище „Народни будители“,  с активната подкрепа на сръчните майки и баби на децата от училището почерпиха всички гости на събитието с традиционни за българската коледна трапеза специалитети. За целта беше предоставен един от централните павилиони на Коледното селце, където всеки можеше да опита от засуканите български мезета, баници, погачи и други лакомства, както и от отбраните нашенски вина и ракии.

В празничната програма взеха участие настоящи и бивши ученици от българското училище, танцьори и певци. Тя беше открита с изпълнение на Нели Милова (възпитаничка на БУ „Народни будители“, випуск 2017). Учениците от предучилищна възраст до 6 клас разказаха на български и гръцки език за българските традиции на Бъдни вечер и Коледа и пяха популярни коледни песни.

ТА „Българи“ вдигнаха градуса на настроението с кръшни народни танци и възхитиха гостите на вечерта с уникалните български народни носии, а в допълнение народният певец Добрин Добрев и Елени Мавруди (възпитаничка на БУ „Народни будители“, випуск 2022)  със своите изпълнения накараха всички да се хванат на хорото.

Домакините на събитието благодариха на българската общност и на всички, съдействали за осъществяването на този прекрасен празник.

Инициативата „Коледно село“ е  по идея и с финансовата подкрепа на министерството на туризма на Кипър и се провежда в седем живописни кътчета из всички краища на острова. Тя ще продължи с коледни програми и базари до средата на януари.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*