Българска Коледа в Дериния представи БНУ “Народни будители”

В петък, 15 декември 2023, българското училище в Паралимни, Кипър “Народни будители” организира и представи българска коледна вечер в рамките на традиционното Коледно селце в Дериния.

Дериния със своите старинни средновековни църкви и уникалния етнографски музей е едно от седемте градчета и селца на острова, в които за втора поредна година Министерството на туризма в Кипър организира празнични коледни базари и програми в периода 25/11/23-14/1/24 под наименованиено Χριστουγεννιάτικο Χωριό (Коледно селце). За втори поредна година Община Дериния кани българското училище “Народни будители” от съседния град Паралимни да представи български коледни традиции и празнична програма.

Миналия петък централния площад на Дериния се изпълни с българи от цялата околност, местни жители и гости на градчето, които не само се насладиха на богата музикална програма, подготвена от училището, но имаха възможност да опитат и традиционни български мезета, пити, баници и сладкиши, приготвени от родителите на децата. На чаша българско червено вино, насъбралите потропваха и припяваха с песните и танците на сцената, а на края извиха и те кръшно българско хоро.

Заедно с организаторите от БНУ “Народни будители” на площада беше и посланикът на България в Кипър г-н Недялчо Данчев, който, заедно с кмета на Дериния, поздрави всички по случай настъпващите празници и благодари на домакините за поканата и уважението, с което се отнасят към немалката българска общност в района.

Учениците от училището бяха подготвили коледни и народни песни и танци, имаше коледари и сурвакари, а голямата изненада за тях беше посланието на Дядо Коледа, което изгледаха на видеостената.

Гости на събитието бяха и три български фолклорни танцови формации – ТА „Българи“-Ларнака, ТФ „Соватчии“ Лимасол и ФТФ „Белоноги“ Паралимни, които също изпълниха български народни танци.

Програмата завърши с хороводна китка, изпълнена от певицата Миглена Башова.

На българския щанд на коледния базар присъстващите имаха възможност да си купят коледни подаръчета и украси, подготвени от учениците и учителите от българското училище.

Всички събития, които българското училище в Паралимни “Народни будители” организира тази  година, са под мотото на 15-годишнината на учебната заведение.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*