България ще кандидатства за Гинес с най-дълга рисунка върху коприна

Творби от най-дългата рисунка на коприна ще бъдат показани на 24 ноември от 18:00 ч., в зала 3 на Общински културен институт (ОКИ) “Красно село”, София

Габровската художничка и преподавател в Школата по приложно изкуство Ива Пенчева е създала заедно със свои ученици най-дългата рисунка върху коприна у нас, с която страната ни ще кандидатства за Рекордите на Гинес.

Творби от най-дългата рисунка на коприна ще бъдат показани на 24 ноември от 18:00 ч., в зала 3 на Общински културен институт (ОКИ) “Красно село”, София.

Историята на най-дългата копринена “картина” започва в Габрово през 2013 г., когато габровските деца рисуват върху 9 метра копринен плат, разгръщайки въображението си на тема “Пролет”.

Инициативата тогава е била осъществена със съдействието на Ротари Клуб – Габрово.

Пътят на рисунката продължава и във Варна, където децата вплитат темата за морските вълни и лятото.

След това изложбата гостува във Велико Търново. Там децата предават върху коприненото платно своето светоусещане за зимата в града и в природата.

През септември по време на Фестивала “Живо наследство” в София, организиран традиционно от Фондация “Работилница за граждански инициативи”, малките автори добавят колоритните багри на есента върху парчето плат.

Копринената приказка за пролетта, лятото, есента и зимата се състои от 65 платна и е с дължина 40 метра.

След успешното осъществяване на творческия проект “Най-дългата рисунка върху коприна” Ива Пенчева и нейните възпитаници работят върху иновативен проект “Традицията е модерна” за създаване на копринен килим, който ще се състои от дванадесет платна с мотиви от български килими и шевици.

Досега идеята е гостувала в Габрово, Варна и Бургас.

Всеки, който иска да стане част от инициативата и да участва в създаването на уникалния копринен килим, може да се включи в откритите уроци на художничката Ива Пенчева в нейната изложба “Традицията е модерна”.

На 25 ноември от 10:00 до 14:00 ч. в зала 3 на ОКИ “Красно село”, София, ще се проведе ателие за деца.

На следващия ден на същото място ще се състои ателие за възрастни. През следващата година изложбата “Традицията е модерна” ще гостува в град Панeвежис (Литва) и в Тун (Швейцария).

Източник: БТА      

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*