България стана част от УНФИСИП

Двама български полицейски служители се присъединиха към мироопазващите сили на ООН в Кипър и пристъпиха към изпълнение на поставените им задачи. Така, България се нареди сред 14-те страни, допринасящи за спокойствието и сигурността на двете общности в Кипър.

На церемонията слова произнесоха специалният представител на Генералния секретар на ООН и ръководител на мироопазващите сили на ООН в Кипър Елизабет Спехар и българският посланик Христо Георгиев. Военна част отдаде почести.

На церемонията присъстваха старшият политически съветник в УНФИСИП Андрий Сахаво и членове на мисията, членове на българското посолство, журналисти.

Елизабет Спехар разговаря с посланик Георгиев. Тя благодари на българското правителство за решението му да изпрати български представители в УНФИСИП в ключов момент от развитието на Кипърския въпрос. Спехар запозна посланик Георгиев с евентуалното бъдещо развитие на мисията на ООН и с ролята на полицейските служители в нея.

В словото си, посланикът на РБългария в Кипър, Н.Пр.Христо Георгиев каза:

Няма да преувелича ако кажа, че днес е специален ден, както за България, така и за УНФИСИП. За първи път през 53-те години съществуване на мисията, в оперативния и състав влизат българи. Искам да приветствам с „добре дошли“ моите сънародници. Убеден съм, че те ще носят службата достойно и професионално.

Лично аз съм щастлив, че ще бъда първия български посланик, в чийто мандат България дава своя принос за мироопазващите сили на ООН в Кипър.

Наближава Рождество Христово. Рождество Христово винаги носи надежди и вяра. Убеден съм, че народът на Кипър ще обедини отново съдбата си в името на мира и просперитета на тази прекрасна страна. Нека още първия месец на Новата година ни донесе така очакваната решителна стъпка към намирането на решение на Кипърския въпрос.

Най-накрая, искам да благодаря на г-жа Спехар и на целия персонал на Унфисип за цялостната работа, която те вършат с всеотдайност и разбиране за историческата значимост на обединяването на Кипър.

Желая на всички успехи, здраве и радост през Новата 2017г.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*