България: Пенсионната възраст няма да се увеличава през 2015 г.

Възрастта за пенсиониране да не бъде увеличавана през 2015 г., като до 31 март бъде постигне дългосрочно решение по въпросите, свързани с пенсионната възраст, и всички останали компоненти на пенсионната система – това се казва в меморандум за разбирателство между КНСБ, КТ „Подкрепа” и правителството, подписан по време на днешната среща между премиера Бойко Борисов, министрите Владислав Горанов и Ивайло Калфин и ръководствата на двата синдиката.

От 2015 г. трябва да бъде въведен принципът на свободен избор на осигурените лица относно режима на осигуряване за ранно пенсиониране – чрез ДОО или чрез професионалните пенсионни фондове, при запазване на действащите условия за пенсиониране.

Също от догодина трябва да бъде въведен принципът на свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г., да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в ДОО.

Първа точка в подписания от кабинета и синдикатите меморандум е криминализирането на осигурителната измама, свързана с укриването на осигурителни вноски от осигурените и осигурителите, съобщи председателят на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев по време на пресконференцията след срещата.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*