България: Всички минимални осигуровки се вдигат със 7,5%

MEP in the hemicycle in Strasbourg, week 23 - A new Multiannual Financial Framework

Принципите важат за всички, няма да има облагодетелствани, категоричен бе Ивайло Калфин

Mинималните осигурителни вноски във всички икономически дейности да се увеличават с еднакъв размер – 7,5% за 2016 г. Такова предложение ще внесе министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин вместо предишния си вариант след разговор с премиера Бойко Борисов.

Калфин отбелязва, че социалните партньори са договорили за 2016 г. минималните осигурителни прагове в 48 икономически дейности. Увеличението е различно за различните дейности, като средната му стойност е 7,5%. Законът дава право на министъра на труда и социалната политика да направи предложение за областите, в които не е постигнато съгласие.

„В областите, в които не е имало договаряне – заради липса на представителност на едната от страните или заради нежелание да се преговаря, предложих да се разпростре средният договорен процент“, посочва Калфин, който обаче смята, че подобно поведение не следва да се насърчава.

осигуровкиВ икономическите дейности, в които е имало диалог, но той не е довел до споразумение, за първи път е направено усилие да вникнем в аргументите и да намерим справедливо решение, което да отчита особеностите на всяка дейност, а не да налага общо решение за всички, посочва вицепремиерът.

Доколкото става въпрос за осигурителни доходи, са приети 2 показателя – средна работна заплата и среден осигурителен доход. Допълнителна референция е печалбата за 2014 г. Според Калфин това са показателите, които най-точно отчитат тенденцията в равнището на заплащане.

Единствено в една икономическа дейност – преработка и производство на тютюневи изделия, трите показателя имат отрицателни стойности. Поради тази причина вицепремиерът е предложил минималните прагове за тази дейност да се запазят на същото ниво.

„Впрочем тук става въпрос единствено за административното решение. Фактически минималните осигуровки и в преработката на тютюневи изделия ще се увеличат заради ръста на минималната работна заплата“, е посочено в позицията на Калфин.

Той заявява, че предложението му е направено на принципна основа, след анализ на проведените преговори между синдикати и работодатели и на икономическите показатели на секторите в които е имало диалог, но не и крайно споразумение.

„Като министър в българското правителство, аз съм убеден, че принципите не трябва да се променят, в зависимост от това кой е собственик или има интереси в тютюнева фабрика, ВЕИ или пенсионен фонд. Принципите и законите са за всички. А що се отнася до предполаганите съмнения за фаворизиране на добре известен политик, ще напомня, че АБВ беше създадено именно като реакция на подобни задкулисни маневри и в защита на прозрачността и равното прилагане на правилата. Това е мое дълбоко разбиране и нямам никакво намерение да се отклонявам от него“, заявява Калфин.

„След разговор с министър-председателя и по негова молба ще променя първоначалното си предложение и ще внеса вариант, в който минималните осигурителни вноски във всички икономически дейности се увеличават с еднакъв размер – 7,5%.“, посочва Калфин в изявлението си.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*