Българите в Кипър отбелязват 3 март

Къде и как можем да отбележим заедно националния празник на България

Само след няколко дни България ще отбележи своя национален празник 3 март. Верни на традицията и българте в Кипър ще отбележим подобаващо празника. Очакват ни две големи събития, чиито организатори отправят покана към сънародниците ни от всички краища на острова.

На самия 3 март Българска културна асоциация в Кипър “Атнас Шабанов” и Българско училище “Народни будители” – Паралимни-Фамагуста към нея ни канят на тържствено честване на националния ни празник, което по традиция ще се проведе в Паралимни, с подкрепата на митрополия Константия-Амохосту и лично на нейния глава – Негово Високопреосвещенство митрополит Василий.

Празникът ще започне в 11:00 часа с благодарствен молебен и възпоминателна служба за всички загинали за свободата и независимостта на България. Следва празнична програма в залата на духовния на център на митрополията. Със свои вълнуващи изпълнения ще ни зарадват   учениците от БУ “Народни будители”, което тази година отбелязва своята 15-годишнина и всички празнични събития са под нейното мото и под егидата на Полоството на Република България в Кипър и на Община Паралимни. След празничната програма на учениците, организаторите са подготвили и коктейл за всички гости.

 

На 4 март Съюзът на българите в Кипър ни кани на тържествен концерт по случай националния празник на Република България, който също ще премине под егидата на Посолството на Република България в Кипър. Събитието ще се състои в зала “Кастелиотиса” в Никозия от 19:00 часа.

В програмата е включен литературно-музикален рецитал, представен от талантливите ученици на Българското училище “Никола Вапцаров” в Никозия, което също има юбилей през тази година – десетгодишнината от създаването на училището. Присъстващите ще се насладят и на изпълненията на фолклорния танцов състав “Канатица”, както и на специалното участие на Елеонора Христова, Виктория Марчева, Габриела Кунева и София Хараламбос. “Поканете семействата и приятелите си на този празник на българската култура и дух, за да почетем заедно паметта на падналите за свободата и освобождението на България. Очакваме Ви с нетърпение!” – призовават организаторите.

Уважаеми сънародници, вие, които не забравяте своята родина, своите корени и се гордеете, че сте българи, заповадайте да отбележим заедно един от най-значимите и светли за нас презници!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*