Българите в Кипър: Да помогнем на децата на Бейрут

В съседен на Кипър Ливан, в момента е като на война!

В разрушен Бейрут  ранените са хиляди, стотици мъртви, хиляди семейства без покрив над главата. Навсякъде разрушения, паника, страх, хуманитарна криза, катастрофа…

 

 

Нашето поколение българи не познава войната и много трудно можем да намерим точните думи

Един ливанец го каза пред камерата на една медия: „Това е по-страшно от война!“

Вчера призивът във ФБ на фотографа Венцислав Попов от Пафос за събиране на помощи, привлече вниманието ми. Обадих му се, поговорихме, споделих поста му в няколко групи и веднага, десетки реагираха с готовност да помогнат.

Благодаря ви, българи! Не познаваме войната, но имаме сърце за чуждата болка и нещастие! Това показва, че независимо от кризата с Ковид-19, социалната дистанция, изолираност, безпаричие, все още сме Хора!

В последващ разговор с посланик Любомир Тодоров, разбрах, че хората на Бейрут имат нужда от всичко.

„Днес бях при посланика на Ливан в Кипър, за да изкажа съболезнованията си. В разговор с нея, разбрах, че в момента имат нужда от всичко, от сухи детски храни, лекарства, санитарни материали и вода, до палатки, завивки, дрехи, обувки, храна… Всички сме потресени от трагедията. Половината град е разрушен. Щетите са огромни…“, каза той. „Ако подготвяте такава акция, всички от посолство ще се включим. Все още няма разкрита дарителска сметка, но вярвам, че в близките дни това ще бъде направено“.

Благомир Бацанов, съветник в посолството на България в Кипър, съобщи, че кипърската страна е създала организация за събиране на помощи за пострадалите от Бейрут. Общокипърския център за хуманитарна помощ отговаря на тел. 22 524414, който е за цял Кипър. “Все още няма организирана акция по кръводаряване. Но в момента, в който има готовност, ще ви уведомим”, допълни той.

Коста Джамбазов от Никозия написа под публикацията ми във ФБ: „Приятели, сега е моментът да помогнем на тези хора в беда. Мога да помогна и да натоваря с микробус кашоните от Никозия. Превозът ще е за моя сметка, стига да има и други желаещи от Никозия.“

Елена Стоянова от Ларнака коментира: „Трагедията е огромна… Надявам се българската диаспора в Кипър да помогне, всеки с колкото и каквото може и да покажем, че сме народ, съпричастен към чуждото страдание.“

Мария Котомирова от Никозия заяви, че има желание да изпрати детски дрешки и играчки.

Стефани Иванова от Ларнака написа: „Още утре ще отнеса кашоните на старото летище“.

Приятели, всички имаме в домовете си повече, отколкото ни е нужно. Не знаем къде да денем запазените, но вече умалели детски дрешки, играчки, дрехите, които вече не носим и прехвърляме, оглеждаме и пререждаме всеки сезон.

Всеки би могъл да купи пакет детски памперси, мокри кърпички или кутия детска храна/ мляко, санитарни материали, пакетирани трайни продукти, консерви, брашно, ориз, стек вода или каквото му е на сърце. Там има хиляди, които нямат нищо, наистина нищо! Има деца, които нямат храна и дрешки… 

Хората от Ларнака могат да занесат своята помощ в кашон на старото летище в офисите на фирма „Арамекс“. Посетих офиса им тази сутрин и ме увериха, че ще приемат всяка пратка безплатно. Молят вещите да бъдат в кашони, водата може да е на стекове, както е опакована, а одеала или завивки – в здрав чувал.

Желаещите от Никозия могат да се обърнат към Коста Джамбазов, /тел. 96 339 950, който с микробус ще докара кашоните до Ларнака или да ги отнесат направо в офиса на Арамекс на “Аталаса”.

Сънародниците ни от Пафос и Лимасол могат да отнесат своята пратка в офисите на Aramex.

От куриерската фирма Aramex ме увериха, че офисите им няма да бъдат затворени идущата седмица и ще работят с нормално работно време от 8:00 до 17.30ч.

Кипър вече е на фронта! Втори ден в Бейрут на мястото на взрива работят два спасителни екипа от Кипър от силите на ММАД и пожарникари. С помощта на обучени кучета издирват под отломките оцелели от взрива. Вчера са открили под развалините живо бебе и казват, че все още има надежда да открият оцелели под развалините.

Бог да им е на помощ!

Снимки: Интернет

Ева Иванова

 

 

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*