Британската преса: Шотландия се отдалечи от перспективата да прекъсне 307-годишния съюз с Англия и Уелс

Шотландия се отдалечи от перспективата да сложи край на 307-годишния съюз с Англия и Уелс и остава част от Обединеното кралство, пише в. “Гардиън” по повод резултатите от провелия се вчера референдум за независимост.

Резултатите след преброяване на повечето гласове, включително в големите градове Глазгоу и Абърдийн, показват, че близо 55% от избирателите са отхвърлили идеята за отцепване на Шотландия от Обединеното кралство.

Поддръжниците на независимостта отбелязаха няколко значителни успеха, след като постигнаха победи с над 50 процента в Глазгоу, Западен Дънбартъншир и Дънди.

Привържениците на оставането в Обединеното кралство постигнаха победи в своите крепости Източен Лотиан, Оркни и Шетланд, но и в райони, които можеха да бъдат спечелени от поддръжниците на независимостта, включително Фолкърк,
Инвърклайд, Ейлиан Сиър и Клакманшир.

Въпреки това според вестника резултатите от референдума пораждат опасност от по-нататъшно напрежение, като се има предвид, че депутати от Консервативната партия заплашват да се разбунтуват срещу обещанието на министър-председателя Дейвид Камерън бързо да разшири правомощията на шотландския парламент.

Премиерът и кралица Елизабет Втора ще се опитат да успокоят напрежението с изявления по-късно днес, посочва още “Гардиън”.

След две години на ожесточени дебати за съдбата на Шотландия избирателите отидоха масово да гласуват за бъдещето на 307-годишния съюз, като в някои райони избирателната активност наближаваше 90%, пише в. “Файненшъл таймс”.

Окончателните резултати се очакват преди обед, но поддръжниците на оставането в Обединеното кралство бяха обхванати от радостно настроение на фона на признаците, че стотици хиляди шотландци са гласували за запазване на съюза, изтъква изданието.

Камерън се готви да обяви значително прехвърляне на правомощия на Англия след резултатите от референдума в Шотландия, посочва в. “Индипендънт”.

Тази инициатива на премиера идва след обещанието за даване на повече правомощия на шотландския парламент, в случай че избирателите гласуват против независимостта.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*