Борисов за пенсионните фондове: Аз искам просто хората сами да поемат риск

От стенограмата на заседанието от днес става ясно, че премиерът опитва да убеди и министрите си в правотата на решението, срещу което се обявиха по-късно през деня от Реформаторския блок.

Тезата на Борисов е, че фондовете сами ще трябва да убедят хората, че парите им са гарантирани и ще получат втора пенсия от тях:

„Аз искам просто хората сами да поемат риск – като искат по-голяма доходност или по-голяма лихва в банка, отиват в една банка. Като искат повече сигурност, отиват на друго място. Българинът е свободен, в ХХІ век сме. Не можем да кажем на 18-годишните, че за една година няма да се информират. Тези фондове ще отидат и човек по човек – това са им клиентите, за тях вземат пари. Какво лошо и какво неконкурентноспособно виждате, къде виждате национализация?! Аз не мога, Калфин, да видя национализация в правото да си избереш.”

От изявлението на премиера не става ясно кой все пак е вносителят на предложението. Борисов обяснява, че в неделя с “господин Калфин и финансовия министър и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова” са разговаряли няколко часа, по постъпили предложения.“Взехме решения, които да се предложат на всички парламентарни групи”, разяснява Борисов.

 

Няма да се намери подкрепа за пенсионните промени, решени на неделното матине, заяви Радан Кънев

Няма да се намери нужната парламентарна подкрепа, за да се приемат предложените промени в социалната система, заяви съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

“Ако се стигне до подобно решение, в което започнат трансфери от частните фондове към НОИ, защото това е предложението, това ще е най-важното политическо решение, което България е взимала във вътрешната си политика от 2000 г. насам”, каза той пред БНТ.
Според него направените предложения в този си вид няма да решат дългосрочните проблеми и са нужни още разговори, за да се намерят решения, които да гарантират стабилността на системата.
Промените в пенсионната реформа трябва да се обсъждат поне половин година, а не така на неделно матине, допълни той. Според Кънев процесът на съгласуване на решенията в коалицията има за цел “не да няма сърдити, а да се стигне до най-правилното решение”, а в случая това не се получава.
Трябва да си дадем време и да общуваме с всички заинтересовани страни, които не са само синдикатите, отбеляза лидерът на ДСБ.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*