Богоявленска литургия и водосвет в Паралимни. Огнян Николов се пребори за кръста

Лошото време не спря хората на Йордановден и много българи дойдоха в църквата Агия Триада на плажа в Паралимни, където бе отслужена Света литургия за Богоявление и бе направен Велик водосвет.

Малкият храм не можа да побере всички вярващи българи, дошли да отбележат празника. Въпреки дъжда и силния вятър много от хората останаха отвън пред вратите на църквата, откъдето изслушаха литургията. Тържествената служба уважи и посланик Христо Георгиев, който винаги, когато има възможност на пропусне празничните служби на отец Станислав в Паралимни.

В края на службата отец Станислав поръси присъстващите със светена вода и всеки един имаше възможност да се вземе от нея за вкъщи, защото водата, осветена на Йордановден има най-голяма сила.

По-късно хората излязоха на брега, за да наблюдават традиционния ритуал с хвърлянето на кръста. За награда на победителя беше приготвена икона на Света Богородица, която беше осветено тържествено заедно с кръста преди самия ритуал.

Студа не спря смелчаците и в морето скочиха 8 мъже, за да се опитат да хванат кръста и да благословията за здраве и щастие.

Днес за кръста се пребори Огнян Николов от Паралимни. Миналата година не му достигна много малко, за да успее, но сега успя да хване пръв светинята. Огнян е на 18 години, ученик в Ликио Паралимни. В Кипър живее с родителите си от  доста години. За читателите на “Българският Вестник” той сподели веднага след излизането си от водата:  “Почти бях сигурен, че ще хвана кръста тази година, след като миналата година за малко не успях. Радвам се, че сега стана. Пожелавам на себе си, на близките си и на всички хора най-вече здраве! Това е най-важното!”

Освен кръста Огнян получи подарък икона и парична награда. Пожелаваме му много здраве и късмет през годината.

Да е честито името и на всички наши сънародници, които празнуват днес!

един коментар

  1. Браво на нашите сънародници ! Нищо че са далече от дом и родина,те продължават да спазват българските обичаи и традиции !

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*