Бившият епископ на Кити се противопоставя на принудителния отпуск, наложен му от Светия синод

Бившият епископ на Кити се обяви против решението на Светия синод да го постави в принудителен отпуск, като го осъди като „недействително“ и несъобразено с нуждите му.

Неговият адвокат Янис Полихронис потвърди пред Cyprus Mail в сряда, че е изпратил писмо до Светия синод от името на своя клиент, в което се уточнява, че бившият епископ Хризостом е трябвало да бъде извикан пред синода, за да представи своята версия на събитията.

„Те не взеха предвид сериозните му медицински проблеми или проблемите на сигурността му. Има толкова много гняв срещу него”, заяви адвокатът му.

Запитан дали смята, че това развитие може да се разглежда като провокативно, като се има предвид, че бившият епископ на Кити беше признат за виновен в сексуално насилие над непълнолетно лице, Полихронис каза, че епископът има права.

Той твърди, че в устава на църквата е посочено, че бившият епископ е трябвало да бъде призован пред Светия синод.

Хризостомос също твърди, че трябва да му бъде позволено да продължи да живее в сегашния епископски комплекс Кити в Ларнака. Решението на Светия синод нареди да се изнесе, но епископията се съгласи да плати наема на новото му жилище.

„Не е възможно да живее на обществено място. Ще бъде твърде опасно за него“, възразява Полихронис.

Бившият епископ беше пуснат в принудителен отпуск миналата седмица и заплащането му ще бъде намалено до 50% след решение на наказателен съд, който го призна за виновен за сексуално насилие над 16-годишно момиче преди 40 години.

Полихронис е поел обжалването на случая пред Върховния съд.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*