Без таксита следващата сряда

Таксиметровите апарати ще спрат на 10 декември заради исканията на таксиметровите шофьори за значително намаляване на пътната им такса, както и безмитен бензин за лицензираните им превозни средства.

След среща с транспортната комисия на парламента, в която те са изразили своето недоволство, представители на координационния комитет на таксиметровите шофьори обявиха 4-часово спиране на работа, което ще  започне в 6:30 в сряда. Те ще организират протести в централните райони на основните градове и особено около международните летища Ларнака и Пафос.

Членът на комитета Динос Константину каза, че са имали вече достатъчно безплодни дебати без решения.

“Ние се чудим дали правителството наистина помага на средните предприятия и къде отиват отпуснатите.”

На хората се препоръчва да следят внимателно за задръствания на движението, като шофьорите не изключиха и затваряне на пътища и предупредиха, че ако не се вземат мерки, те ще продължат с действията си.

Исканията на таксиметрови шофьори бяха обсъдени от депутатите по предложение на АКЕЛ. Основната опозиционна партия постави въпроса в по-широка рамка, твърдейки, че исканията на таксиметровите шофьори са още една индикация за истинското лице на правителството, тъй като то не е склонно на отстъпки в подкрепа на уязвими групи.

Депутатът от АКЕЛ Андреас Факонис каза, че “професионалните шофьори на таксита са обречени на бавна смърт” след въвеждането на система за обществен транспорт и последствията от финансовата криза. АКЕЛ внесе предложение за таван на пътния данък от 70 евро, за да могат да се конкурират с мини бусовете и обществения транспорт.

Той призовава за дебат в парламента на 11-ти и гласуване следващата седмица. И двете субсидии за шофьори, според АКЕЛ ще възлязат на 2,000,000 евро.

PhN

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*