“Бг Фактор” в изложба „Българските медии по света“ в Народното събрание

На 8 юли във фоайето на Народното събрание беше открита изложба „Българските медии по света“, част от която е и нашето издание. “Бг Фактор” присъства заедно с останалите български медии по света и да сме част от тази общност за нас е чест и привилегия.

В експозицията са представени фотоси и документи, свързани със създаването и развитието на български медии зад граница. Инициативата е на председателя на парламентарната Комисия по политиките за българите извън страната Антоанета Цонева и се реализира съвместно с Българската телеграфна агенция. Показани са 80 снимки и архивни материали, свързани с дейността на българските медии по света.

Председателят на Комисията по политиките за българите извън страната Антоанета Цонева отбеляза, че изложбата „Българските медии по света“ цели да популяризира сред народните представители изключително достойното усилие – възрожденско, истинско и вдъхновяващо, което полагат българските медии извън страната ни.

“Искам да подчертая, че българските медии по света живеем наистина единодушно и единомислено. В Рилския манастир се видяхме 27 колеги от 17 държави. Благодарение и на г-жа Цонева, и на цялата комисия по политиките за българите зад граница, благодарение и на целия парламент за първи път са отделени средства, които трябва да намерим начин как най-справедливо да бъдат подпомогнати българските медии зад граница. Първото послание е да не разпиляваме тази общност, която представляваме“, сподели и генералният директор на БТА, г-н Кирил Вълчев.

На откриването на изложбата присъстваха народни представители, журналисти и представители на български медии от Австрия, Канада, САЩ, Украйна, Чехия и Швейцария.

Експозицията ще продължи до края на юли. Тя включва последния брой, 1580-ти на вестник „Роден край“-Одеса, излязъл точно преди да избухне войната в Украйна. И още: броеве на първата българска медия в Австрия – списание „Виена“, на единствената българска медия в Хърватия – сп. „Родна реч“, единственото детско двуезично печатно издание – „Фарче“ от Сърбия.

По материали от БТА

Снимки БТА, Силвия Авдала

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*