Барбарос възобновява проучванията в изключителната икономическа зона на Кипър

Нова навигационна заповед (NAVTEX) е издаден от Турция вчера за сеизмични проучвания в изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ).

Този ход идва ден, след като президентът Анастасиадис отново подчерта, че няма да се върне към преговорите за Кипър, освен ако Барбарос не напусне ИИЗ на страната и Турция не издаде нова навигационна предупреждение.

В NAVTEX, публикувана на сайта на Управлението за параходство на Турция, Анкара обяви, че ще проведе сеизмични проучвания в рамките на ИИЗ на Кипър между 06 януари и 6 април.

Изследванията ще се извършват от Балбарос, който бе акостирал във Фамагуста.

В отговор на това говорителя на правителството Никос Христодулидис заяви днес, че решението на президента Никос Анастасиадис да прекрати участието си в мирните преговори за Кипър с посредничеството на ООН  остава без промяна, заради повишеното напрежение, създадено от Турция и ръководството на кипърските турци в окупирания север.

Това послание дойде ден след незаконното издаване на нова NAVTEX за кораба на “Барбарос”
“Очевидно е, кой е отговорен за текущата безизходица в преговорите,” каза още Христодулидис описващ удължаването на NAVTEX като “ново нарушение на международното право” от турците и демонстрация на истинските им намерения.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*