Банковата криза в Кипър все още не е преминала, според Moody’s

Според международната рейтингова агенция „ Мудис”, възможността за фалит на Кипър е все още реална в средносрочен план, поради опасностите, които се крият в банковата система на необслужвани кредити. Оценката й за Кипър в днешен доклад е отново Caa3, което означава, че кризата в страната не е мръднала нито пункт.

Необслужваните кредити към момента са 45% , което означава, че всеки втори не плаща или е с нередовен кредит.

В момента това е най-голямото предизвикателство пред кипърското правителство, което се опитва да помогне на местните банки и на практика одобри предложението на Тройката за конфискуване на жилища и имоти на длъжниците. Въпреки силната реакция на опозицията, септември законът трябва да влезе в Парламента за одобрение.

Агенция „Мудис“отбеляза, че високите нива на задлъжнялост и по-ниски доходи са намалили платежоспособността на кипърските домакинства през последните години. В резултат на това, Агенцията счита, че е малко вероятно значително икономическо възстановяване преди 2015 г. Според тяхното изследване банковата система в Кипър е в рискована ситуация, главно поради ниския рейтинг на местните банки.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*