Бавно, но сигурно, България се превръща в гигантско гробище

Ще се намери ли местенце за гробище и за милионите българи, пръснати по света в последните 30 години?!?

Загробихме омразния комунизъм!

„УРА! Да живее Демокрацията! 45 години стигат!“

Това скандирахме хората от моето поколение, вкл. и аз самата…

Дядо ми, 93 годишен мъж тогава, ми каза: „Не се радвай момичето ми, че то, ситите си отидоха, но ще дойдат гладните и няма да можем да ги нахраним…“.

Не го вярвах, но не ми се искаше да му противореча от уважение към възрастта му.

А когато стегнах куфара за чужбина, той се разплака, разплака и всички ни у дома… Не можах да отида за погребението му. Угасна на 100 години като свещица и непрекъснато питал за мен, къде съм и дали съм добре. Погребаха го без мен… Лека му пръст!

През тези години в родината ми погребаха икономиката, разграбиха всичко, а това, което не можаха, нарязаха и продадоха като скраб…

Погребаха селското стопанство, земеделието отиде по дяволите. Изкорениха хиляди декари овощни градини и лозя, а циганите продаваха по левче железобетонното колче, за да изхранят многолюдната си челяд, че то, тогава, нямаше работа за никой…

Заредиха се години на управление на сини, червени, жълти, оранжеви, зелени…, абе всички цветове на дъгата. Но по-добре не стана! Изведнъж кофите за боклук станаха притегателно място за стотици бедняци, родени в  годините на Голямата Промяна. Хора, останали без дом и работа, без деца и без бъдеще. Зимата, в студовете, някои си умираха по градинките, а други – в обезлюдените си селца, населявани от няколко десетки старци.

Заредиха се болести, от модерни, по-модерни. То не беше „луда крава“, птичи грип, чума по козите и овцете в Странджа, сега пък африканска чума по свинете… Все у нас, все на нас ли?

Хора, не се ли питате какво става? Или не ви пука, защото сега планирате лятната си отпуска и се чудите за къде да тръгнете!

Започвам да си мисля, че в България вече се живее ден за ден, всичко се прави на парче и всеки сам се спасява!

Френска лаборатория констатирала африканската чума! И случайно, голяма френска фирма щяла да ни снабдява със свинско, защото в България прасета няма да останат! Сигурно управляващите ще кажат: “Фалшива новина”.

Дали след година няма да кажат, че залудо са унищожили цял поминък?!?

Загробихме пилета, овце, кози, телета, сега и прасета…

Навсякъде трупове и смрад… Земята ще заплаче…

Болно ми е! Идва ми да вия от мъка!

Обезумяха ли тези наши политици?!?

Ще се опомним ли някога???

Трябваше ли да стана на 60+, за да призная правотата на дядо Илия?!? Не можахме да ги нахраним 30 години! Това е истината!

Питам се какво ще оставим на децата, на внуците си… Ние поне имаме някакви спомени. Добри спомени от ширнали се зелени поля, пълни ферми, приведени клони на плодни дървета, усмихнати съседи… С нас, ще си отидат тези хубави спомени. И ще им оставим една изтерзана, изтърбушена, плачеща България! Не ми се иска това да е тяхното НАСЛЕДСТВО!

Ще остане ли място в тази българска земя за нас, когато затворим очи?!? Или ще ни кремират, че то място за гробове не останало…

Ева Иванова

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*