Архиепископ Хрисостомос: Заселниците трябва да бъдат изпратени обратно в Турция

Архиепископ Хрисостомос заяви във вторник, че турските заселници трябва да бъдат изпратени обратно в Турция в случай на решение на кипърския въпрос, защото те ще променят демографския облик на острова.

„Те никога няма да станат европейци, дори и след 100 години, а ако останат тук, ще нахлуят тук със своите деца и роднини. Къде отиваме?“

Църковният глава коментира броят на турските заселници, на които ще бъде позволено да останат.

Той коментира решението на президентът Никос Анастасиадис да позволи на около 300 000 души да останат след обединението, решение за което той е твърдо против.

Попитан от репортери откъде знае това и няма ли коментарите му да се сметнат за расистки, архиепископът каза, че заселниците дори без гражданство, ще останат като работници. „Но трябва да погледнем защо са пристигнали“, добави той. „Дойдоха да променят демографския състав на нашия народ. Те няма да работят като хората от Шри Ланка, Тайланд, Китай и т.н, Не мисля, че това е расизъм“. Хрисостомос заяви, че турски граждани, женени за кипърски турци, могат да останат. „За щастие кипърските турци не обичат заселниците, а браковете не са много“ каза той.

„Но останалите трябва да напуснат, за да не се постигне целта на Анкара“.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*