Арест на мигрант за сериозно нараняване на служители по време на изгонването на Хлоракас

34-годишен мигрант е задържан за сериозно нараняване на двама души по време на операцията по преместване в Хлоракас, съобщи полицията в сряда, докато някои мигранти вече са транспортирани с автобус до Кофину.

Според говорителя на полицията в Пафос и шефа на CID, Михалис Николау, 34-годишният ще бъде обвинен пред съда за престъпления за съпротива при законен арест и причиняване на тежка телесна повреда на двама служители на имиграционната служба.

Единият полицай е с увреждане на сухожилието на ръката, а вторият със счупен вратен прешлен.

Операцията по изгонването на наематели от скандалния жилищен комплекс Агиос Николаос приключи във вторник , по време на която службите записаха данните на 81 души, след като бяха проверени 250 апартамента.

По време на операцията са извършени два ареста на мигранти, заподозрени в нелегалност, единият от които впоследствие е освободен, а вторият е 34-годишният, който трябва да се яви пред съда за нападение.

Останалите 59 мигранти все още временно живеят в комплекса в Хлоракас, тъй като записването на статуса им, завършено в рамките на един ден, беше програмирано за приключване в петък.

Всичките 81 мигранти, чиито данни са записани, са били законно търсещи убежище или са имали признат статут на бежанци, поясни Николау.

„След петък останалите решения на президентската среща ще бъдат изпълнени“, каза Николау, което дава 15-дневен срок за осигуряване на алтернативно настаняване преди принудителното им изселване в Кофину. На пристигащите в центъра ще бъде предложена и опция за доброволно депортиране.

Осемдесет полицейски служители от CID в Пафос, моторизираното звено за контрол на тълпата и имиграционните служби бяха на мястото в 6 часа сутринта във вторник, за да извършат операцията по затваряне и преместване.

Бяха повдигнати въпроси относно очевидното несъответствие между отчетената цифра и докладите за стотици – до 600 – живеещи в комплекса.

Запитан за твърдения за наематели, които са напуснали комплекса през нощта, Николау потвърди пред Cyprus Mail, че „е известно, че някои жители са избягали“, докато се съобщава, че цифрата е около 150.

„Не знаем точно колко наематели са живели първоначално в сградите, следователно нямаме данни колко може да са избягали“, каза Николау.

Местните съобщиха, че са видели хора да бягат от сградите преди операцията да започне призори във вторник, докато през нощта се появиха съобщения за автомобили, пристигащи от съседните села, за да приберат мигранти, които са се разпръснали в околността.

Пораждат се подозрения, че по-голямата част от избягалите може да са мигранти, които са пристигнали незаконно в републиката, опитвайки се да избегнат разкриване и принудително депортиране, които сега просто ще се заселят в околностите.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*