Арестуваха жена, направила аборт

Ареста на жената, дръзнала да направи аборт отново разбуди замитаната години наред тема за правото на жените в Кипър да избират дали да родят или прекратят бременността по свое желание

 

Вчера в Никозия голяма група жени протестираха, възмутени от задържането на жена, която е извършила аборт в частна клиника. Арестуван е и лекарят, извършил процедурата.

Двамата се явиха във вторник пред съда, след петдневно задържане в ареста. Жената е прекратила осем седмична бременност поради нежеланието да има второ дете. Тя вече има 19 месечно дете и двамата със съпруга й са безработни.

Въпреки, че е незаконно, освен при специални обстоятелства, публична тайна е, че в частните клиники в Кипър се извършват аборти.

Полицията се е намесила, след като партньорът й предизвика скандал в клиниката. По-късно подивелия съпруг изпочупил домашно имущество, принадлежащо на семейството и партньорката му.

От полицията съобщават, че жената е била придружена в клиниката от майката на партньора й.

По време на арестуването й в понеделник вечерта, жената казала на полицията, че не знае, че това е престъпление и съжалява.

В полицията арестуваната жена съобщава, че разбира за бременността преди месец и обсъжда с лекаря възможността за аборт, защото не може да си позволи второ дете в момента.

Докторът отрича да е извършил престъпление, според него, прекратил е  проблемна бременност.

От полицията обаче твърдят, че от болница Макариос съобщават за нормална бременност.

Делото е поредното лицемерие на властите около въпроса за абортите, тъй като е добре известно, че абортите редовно се провеждат в частни клиники.

Изменението на закона чака решение от парламента почти три години, очевидно, защото партиите се страхуват да обсъдят този въпрос поради опозицията на Църквата. Въпреки, че предложението е представено в началото на 2015 г., изменението никога не е било обсъждано до този момент.

Ареста на жената и лекаря предизвикаха бурни и яростни диксусии сред политици, женски организации и обществеността. Отново на преден пан излиза темата за правата на жената да избира дали да роди или прекъсне нежеланата бременност

Сузана Павлу от Средиземноморския институт по изследване на пола казва: „От десисетилетия си затваряхме очите! Но жените трябва да имат право да избират. Това е дискриминация, на която години наред не се обръща внимание.”

Според кипърското законодателство, абортите са незаконни, освен ако:

Съществува риск за живота на бременната жена;

Ако бременността би причинила физическо, психическо или психическо увреждане на жената (или на всяко съществуващо дете, което тя може да има),

Сериозни физически или психически аномалии, ако детето бъде родено;

Бременност при изнасилване или друго сексуално престъпление.

Процедурата също така се нуждае от мнението на двама квалифицирани практикуващи лекари.

Г-жа Павло изрази загриженост за последиците, които арестуваният лекар би имало в бъдеще. „Кой лекар ще направи това сега? Това ще ограничи още повече опциите, тъй като лекарите няма да рискуват да отидат в затвора.”

Друг голям проблем според Павлу, е, че докато се забраняват абортите, държавата “не прави абсолютно нищо за превенцията”. Тя настоява въпросът да бъде обсъден сега. И веднъж завинаги да се разсее мита, че жените вземат с лека ръка решението за аборт.

Случаят предизвика полемики в парламента. Кандидатът за президент Николас Пападопулос заяви, че полицията трябва незабавно да освободи жената и че е необходимо петдневно задържане за разследването на аборт.

Депутатът от Акел Скеви Кукума заяви, че законопроектът за абортите трябва да бъде поставен на гласуване незабавно. В същото време сексуалното образование трябва да бъде въведено на всички нива, както и социалната подкрепа на жената по време на бременност, раждане и грижи за децата.

Скеви Кукума каза, че жената трябва да има първата и последна дума.

“Засега живеем в държава, в която правата на жената първо се размиват от позициите и нуждите на консерватизма, църквата и архиепископа, а след това те са признати”, каза тя.

Бившият депутат от Едек – Рула Мавроникола призова комисията по правни въпроси в парламента незабавно да обсъди законопроекта.

“В Европейски Кипър в 2017 г. е неприемливо да арестувате жена и да я поставите в ареста в продължение на пет дни, защото е невъзможно за нея да има второ дете поради финансови и други проблеми”, казва тя. “Кога ще осъзнаем, че тялото и животът на една жена принадлежат на нея?”

Специален съветник по подготовката на националната стратегия за защита на децата от сексуално насилие, Анастасия Пападопулу заяви, че абортът със сигурност не трябва да съществува като опция в един идеален свят.

“Но за да се наложи затвор на жена, защото е направила избор за тялото и живота си, наистина  не говори добре за нашето общество и съдебна система. Готови сме лесно да осъдим и накажем (за конкретния случай), само за да избягаме от дискусия.  Ако не сме готови дори да проведем дискусия, как мислим, че ще се заемем с проблема? Само с лишаване от свобода?”

Дами, темата е сериозна. Ако сте имали време и търпение да прочетете достатъчно дългия материал, очакваме вашите мнения на сайта ни под публикацията.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*