Антоанета Първанова за „Българска коледна магия“

Антоанета, или Тони, както я знаят хората в Паралимни, е начален учител в българското училище „Народни будители“ в града. Тя е от София. В Кипър живее повече от 10 години. Има специалност и за учител по рисуване и води извънкласна форма по изобразително и приложно изкуство на най-малките ученици в българското училище. Самата тя казва за себе си, че се занимава с приложно изкуство и изработка на сувенири откакто се помни.

Какви неща изработваш като цяло?

Различни неща правя, свързани с изобразително и приложно изкуство. Използвам всякакви материали, най-вече камък и филц и различни техники.

Отнема ли много време изработката на един сувенир от камък например? 

Да, минимум 4-5 часа. Понякога цял ден. Аз ги правя, особено животните, като истински, със всичките им детайли и подробности. Не са стилизирани като детски играчки.

Какво си приготвила за коледния базар „Българска коледна магия“?

Имам приготвени и рисувани неща, и сувенири от камък. Аз работя изцяло с естествени материали. Използвам всичко, което ми попадне от бита и предизвика появата на нова идея. Нямам нищо, купено от магазина, освен акрилните бои, с които рисувам.

Друг път излагала ли си твои неща някъде?

Преди години имаше една изложба тук в Кипър, в Хилтън. Тогава участвах от името на училището, заедно с произведения на децата. В България не съм излагала, но там си ме знаят. От край време рисувам камъни. Много правех за приятелите си, за подаръци. Гледам камъка и го оприличавам на някое животно например, сядам, и го рисувам.

А продавала ли си до сега твои изделия или произведения?

Не, винаги всичко само подарявам. Всичките ми колега в работата имат по нещо от мене. За туристи съм рисувала много сувенири, но все съм ги подарявала. За първи път ще участвам в базар.

Какво мислиш за инициативата на нашия вестник за парти-базара „Българска коледна магия“?

Много е добра! Идеята много ми хареса. Много хора се появиха и в последните дни, научават все повече и ми се обаждат. Но вече нямат време да се включат. Днес само се срещнах с 5 момичета, които се занимават с такива неща. Много от тях си продават изделията по интернет. Много е хубава идеята, защото така ще се видим и ще се опознаем тези, които се занимаваме с приложно изкуство, хората ще ни видят, нас и нашите произведения, ще могат да ни търсят и ще знаят какво предлагаме и къде сме. Аз дори покрай организацията и подготовката за участието ми вече получих покана да изложа мой предмети в един магазин. Търсят ме хора, които искат да си поръчат конкретни неща. Много съм доволна, че това се реализира. И знам, че много хора ще проявят интерес. Има даже такива, които няма да изложат нищо, но ще дойдат там да видят, да се запознаят. Прекрасна инициатива!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*